Hoppa till innehåll

Regelförenkling leder till fler genomförda energiåtgärder

Lönsamhet & företagande

07 april 2020

Fastighetsägare ska kunna använda egen personcertifierad personal för att göra en energideklaration, det föreslår regeringskansliet. Förhoppningen är att energideklarationer blir mer kostnadseffektiva och innehåller fler och bättre åtgärdsförslag. Installatörsföretagen tycker att förslaget är bra och tror på ytterligare insatser för fler genomförda energiåtgärder.

Det är en fördel om fastighetsägarna kan använda egen certifierad personal. Som entreprenör får man en direkt dialog med fastighetsägaren, vilket leder det till snabbare genomförande av åtgärder för energieffektivisering. Med egen personal kan fastighetsägaren dessutom frigöra medel till investeringar istället.

Samordning av regelverk minskar administration

Installatörsföretagen tycker att administrationen kan bli effektivare om man samordnar regelverket kring energideklaration och energikartläggning. Bland annat genom att ta bort kravet på platsbesök för byggnader med låg energianvändning. Istället kan fastighetsägaren göra detaljerade energikartläggningar i de sämre byggnaderna. På så sätt kan man hitta kostnadseffektiva åtgärder som då också blir genomförda.

Utöver energideklarationer är fastighetsägaren skyldig att göra flera olika inspektioner som kan generera energiåtgärder. Ett byggnadsrenoveringspass tror vi kan underlätta för dem att samordna dessa förslag och effektivisera sin underhållsplanering. Passet är en långsiktig renoveringsplan och ett resultat av en energikartläggning och andra inspektioner och besiktningar.

Tillsammans med smart fastighetsautomation får fastighetsägaren en energi- och effektoptimerad byggnad på kort och lång sikt. En indikator för smart beredskap ska vara ett stöd för att utvärdera byggnadens förmåga till optimering och underlättande av underhåll. Betygsättningen ska även bedömma byggnadens förmåga att anpassa sig till den boendes behov och till nätet.

Fastighetsägaren har bäst kännedom om sina byggnader

Motivet till regeländringen är fastighetsägaren har bättre kännedom om sina byggnader än en extern expert. Det är därför ett steg i rätt riktning att låta fastighetsägarna själva upprätta energideklarationer. Regeländringen innebär även att fastighetsägarna ska kunna utföra inspektioner av värme- eller luftkonditioneringssystem.

Installatörsföretagen tycker samtidigt är det viktigt att Boverket följer upp och utvärderar inspektionernas kvalitet och föreslagna åtgärder. Vi tror också att byggnadsrenoveringspass och indikator för byggnaders smarta beredskap kan underlätta fastighetsägarens planering av underhåll. Förslagen finns med i artikel 8 och 19 i direktivet om byggnaders energiprestanda.

Läs mer i vår remiss:

Remissvar avseende förslag till ändring i förordningen om energideklaration när det gäller oberoende experter