Hoppa till innehåll

Nytt visir mot corona av installationsmaterial

Lönsamhet & företagande

08 april 2020

Bristen på visir i vården är stor. För att råda bot på problemet har överläkaren Franz Rücker tagit fram en modell som tillverkas av produkter som elektriker och isoleringsrörmontörer har tillgång till. Uppfinningen vann klassen ”Save lives” i regeringens tävling ”Hack the crisis".

Lösningen för att snabbt producera mängder av visir mot coronasmittan kom till läkaren Franz Rücker hemma i källaren. En isoleringsrörmontör hade lämnat en bit mjukt cellgummi som isolerar varmvattenledningar. I den stoppade Franz en bit flexrör som elektriker använder, och med tejp satte han fast ett genomskinligt overhead-ark.

Vann klassen "Save lives"

I söndags skickade Franz Rücker in lösningen till regeringens innovationstävling "Hack the crisis", och av 7 439 bidrag för att stoppa spridningen coronaviruset vann han klassen "Save lives".

– Poängen är att alla kan tillverka visiret själva, på alla orter där det finns en rörmokare och en elektriker. En person kan enkelt tillverka 500 visir om dagen till en kostnad av 25 kronor styck, säger läkaren och uppfinnaren Franz Rücker.

Visiret har fått godkänt av godkänt av smittskyddsläkaren på Visby lasarett. Nästa steg är ett möte med regeringens experter för att få igång produktionen.

Läs mer om det vinnande bidraget på Guaana.com