Hoppa till innehåll

Tio medaljer till Sverige i Yrkes-vm

Utbildning och karriär

28 augusti 2019

Fyra intensiva dagar är nu över och för Sveriges del blev det ett silver, tre brons och sex medaljer för förträfflighet. Ingen pallplats för vvs-montören Anton Hasenstrauch, men han fick ändå en utmärkelse för sitt goda arbete. Industrielektrikern Martin Lindelöw knep silvret i sitt yrke.

Världstävlingen i yrkesskicklighet är nu avslutad. Under gårdagens avslutningsceremoni korades en silvermedaljör och tre bronsmedaljör för Sveriges räkning.
Silver: Martin Lindelöw industrielektriker.
Brons: Jonna Mjörnell Undersköterska, Vendela Lundin Pikner butikskommunikation och Elias Larsson hotellreceptionist.
Ytterligare sex medaljer delades även ut till det svenska landslaget, så kallade "Medallion for Excellence".

Yrke: VVS-montör

Vvs-montören Anton Hasenstrauch tog sig inte till pallen, men fick hedersmedaljen "Medallion for Excellence". Det är en utmärkelse som tilldelas de tävlande som visat upp exceptionellt hög kvalité och lyckats samla in höga poäng i sin yrkeskategori.

Anton kommer från Alunda utanför Uppsala och till vardags arbetar han på GK Rör AB. Han har tidigare tävlat i ett distriktsmästerskap i Västerås, svenska mästerskapen i Uppsala och skillcamp i Cheboksary i Ryssland. Han vann både distriktsmästerskapen och svenska mästerskapen i VVS och fick därmed möjlighet att tävla för Sverige.

Yrke: Industrielektriker

Nu kan Martin Lindelöw lägga till ännu en medalj till samlingen. Han har tidigare tävlat i både Yrkes-sm 2017 och Yrkes-em i Budapest 2018, där han knap guldet i båda tävlingarna. 2019 knep han alltså silvret i Yrkes-vm. Stort!

Han kommer från Hässleholm och arbetar till vardags på Automationsteknik AB. Han gick El- & Energiprogrammet med inriktning automation på Österänggymnasiet i Kristianstad.

Kort om Yrkes-vm

Yrkes-VM, WorldSkills Competition – är tävlingen i yrkesskicklighet som hålls vartannat år någonstans i världen. Mästerskapen arrangeras för att öka intresset och statusen för hantverksyrken. Sverige representeras av Yrkeslandslaget. Det är en spektakulär tävling och uppvisning av olika yrken. Över 1 200 unga yrkesverksamma från ca 70 länder tävlar i över 50 olika yrkesgrenar under de fyra tävlingsdagarna. I år hölls tävlingen i Kazan, Ryssland.

Vi säger stort grattis till alla medlajörer!