Hoppa till innehåll

Ledningar och diskmaskiner är största bovarna

Lönsamhet & företagande

28 maj 2019

Vanligast sker vattenskador i kök och badrum och då handlar det oftast om läckande ledningssystem. Det slår vattenskaderapporten fast som sammanfattar 22 246 vattenskador som visar på att ledningar och diskmaskiner är de största bovarna. Diskmaskiner som är tio år eller yngre står för närmare 20 procent av alla vattenskador i kök.

Det visar statistik från Vattenskaderapporten som sammanfattar samtliga försäkringsbolags vattenskador under 2018.

Så många som 62 procent av alla vattenskador orsakas av läckage från ledningssystem för kall- och varmvatten, värme och avlopp, medan 22 procent av vattenskadorna orsakas av installerad utrustning såsom disk- eller tvättmaskin, varmvattenberedare, kyl eller frys. Övriga vattenskador, 16 procent, orsakas av läckage genom tätskikt i badrum, tvättstugor eller andra utrymmen som är försedda med golvbrunn.

- Vattenskador kan egentligen enkelt begränsas genom att du anlitar en seriös installatör som ser till att din utrustning installeras efter de krav och normer som branschen tagit. Ett annat tips är att regelbundet se över utrustningen under hela dess livslängd, då kan du förkomma olyckan, säger Hans Söderström, expert på installationsteknik vvs på Installatörsföretagen.

Vattenskaderapporten

Vattenskaderapporten ges ut av Vattenskadecentrum, där de större försäkringsbolagen samt VVS-och tätskiktsbranscherna ingår. Rapporten bygger på nästan alla försäkringsbolags skaderapporter under 2018. Statistik finns nu årligen från 2008 vilket ger en god överblick över vattenskador i Sveriges fastighetsbestånd.

- Under 2018 har vi fått tillgång till ännu fler skaderapporter och mer fakta från försäkringsbolagen, vilket ger en bättre överblick, säger Dan Josefsson, specialist byggskador hos Folksam och representant i Vattenskadecentrum.
Totalt kostade vattenskadorna försäkringsbolagen och fastighetsägarna uppskattningsvis närmare 10 miljarder under 2018.

Vanligaste orsakerna till vattenläcka i kök

  1. Rör 29 %
  2. Diskmaskin 19 %
  3. Koppling 18 %

Vanligaste orsakerna till vattenläcka i bad/dusch:

  1. Läckage genom tätskikt i golv 22 %
  2. Rör 21 %
  3. Läckage vid tätskiktets anslutning till golvbrunn 15 %

Här hittar du hela vattenskaderaporten.

Installatörsföretagen är del av Vattenskadecentrum tillsammans med Dina Försäkringar, Folksam, TryggHansa, If, Länsförsäkringar, Bygg och keramikrådet, GVK, MVK och Säker Vatten.