Hoppa till innehåll

Elbranschen utbildar färdiga montörer på gymnasiet

Utbildning och karriär

08 maj 2019

En mycket stor brist på elmontörer gjorde att Installatörsföretagen och Svenska elektrikerförbundet 2011 startade ETG, Elteknikbranschens gymnasieskolor. Sedan dess har ETG startat samarbeten med drygt 50 skolor runt om i landet, främst kommunala. Där ingår också samarbeten med drygt tio partners inom Yrkesvux, skriver Anders Lövgren för Svenskt Näringsliv.

Idén går ut på att ETG tillför kompetens till utbildningarna och efter tre års studier utför ett tre dagar långt prov på eleverna. Yrkesvux genomför utbildningen på halva tiden. Den som klarar det tuffa testet kan gå ut på arbetsmarknaden som färdig förste montör.

– Fördelen är att både eleven och arbetsgivaren slipper det första lärlingsåret då eleven ska göra 1 600 timmar i ett företag med sin handledare. Eleven från ETG är inte redo för vilka uppdrag som helst, men klarar mycket och kan vara självgående på en arbetsplats, säger Anders Gustin, regionansvarig för Installatörsföretagen i Västernorrland.

Högt tryck på elever från ETG-skolor

Det har sedan 2011 också visat sig att eleverna från ETG-skolor är eftertraktade, vilket kanske inte är direkt förvånande med rådande kompetensbrist. Jonas Andersson som är vd för ETG berättar att 92 procent av dem som klarade slutprovet fick jobb efter examen.

– Vårt mål är att 70 procent av eleverna ska klara slutprovet. I fjol var det 73 procent, vilket betyder 265 elever som gick direkt ut som förste montör och det är vi mycket nöjda med, säger Jonas Andersson.

De elever som väljer att inte göra provet, till exempel på grund av att det är för krävande, och de elever som inte blir godkända på provet, kan ändå komma in på arbetsmarknaden den traditionella vägen som lärling.

I dagsläget är det 1 800 elever som går på ETG-skolorna. Målet för ETG är att år 2024 ha 5 000 studenter i konceptet. ETG räknar med att söktrycket då också ökat till 1,5 per utbildningsplats jämfört med 1,3 i dag.

På Svenskt Näringslivs webbplats kan du läsa nyheten i sin helhet