Hoppa till innehåll

Högtryck på utbyte av ID06-kort

Branschfrågor

05 april 2019

Nu har ID06 öppnats upp för utbyte till de nya ID06-korten, ID06 2.0. Totalt ska 800 000 kort fördelat på 78 000 företag bytas ut under våren. Den 20 juni stängs det gamla ID06-systemet.

Högtryck på kortbytesfronten

Utbytet av ID06-kort pågår för fullt. Totalt skall 800 000 kort fördelat på 78 000 företag bytas ut under våren.

Hög tillitsnivå

Nya ID06-systemet bygger på en hög tillitsnivå, vilket innebär att alla individer kopplade till ID06-systemet måste identifiera sig med antingen BankID, pass eller nationellt ID. Det gäller firmatecknare, administratörer i systemet och individer som skall ha ett ID06-kort 2.0.

Systemet kräver ett personnummer för att ID06 inte ska riskera att få in samma person flera gånger i systemet. Det skulle kunna räcka med dokumentnumret på ID-handlingen, men, då är risken att man kan fuska och byta till nytt ID, få ett nytt dokumentnummer och få ett nytt kort och det vill vi givetvis undvika då hela tanken är ”En individ ett kort”.

Viktiga datum 1 april och 20 juni

  • Från 1 april stänger möjligheten för företag som idag kan ansluta sig till nya ID06-systemet, att beställa gamla ID06-kortet.
  • Den 20 juni stängs gamla ID06-systemet för alla företag som vid den tidpunkten kan beställa nya ID06-kort 2.0 och det blir alltså inte längre möjligt att beställa gamla ID06-kort.

Länder som vi inte kan hantera i det nya ID06-systemet idag

En del länder saknar för närvarande personnummer i sina ID-handlingar. För företag och individer från dessa länder gäller fortsatt det gamla kortet och de kommer att kunna beställa det gamla kortet även efter 1 april. ID06-kort kopplade till dessa länder kommer inte heller att stängas av den 20 juni utan korten fortsätter fungera fram till dess att det finns tekniskt stöd i det nya ID06-systemet.

Detta innebär att företag och individer från dessa länder dessvärre får vänta med att kunna beställa nya ID06-kort till senare delen av 2019. De individer och företag som berörs och måste vänta med att beställa det nya ID06-kortet 2.0 till senare delen av 2019 är cirka 8 000 individer fördelat på 531 företag.

Varför kommer det ett nytt ID06 system?

I och med teknikutveckling har det nu blivit möjligt att identifiera individer och kontrollera företag på ett säkrare sätt. ID06 har därför valt att höja tillitsnivån i systemet och konstruera ett säkrare system som aktivt bidrar till sund konkurrens. Det skall vara enkelt att göra rätt och svårt att fuska!

Läs mer om det nya ID06-systemet det nya ID06-kortet 2.0 och andra smarta funktioner som nu lanseras via ID06 AB