Hoppa till innehåll
Rensa söktext och filter

Observera att du behöver logga in som medlem för att kunna ta del av allt innehåll.

Ämnen
Innehållstyper
Årtal

125 träffar

 1. Sprinklerutbildning pdf

  Uppdaterad 2020-01-07

 2. Är konsultens ansvarsbegränsning giltig?

  Fråga Fråga: Vi utför just nu en mindre entreprenad där vi har projekteringsansvar för vissa tekniska lösningar. För att få hjälp med projekteringen har vi anlitat en teknisk konsult. Mellan oss och konsulten gäller ABK 09. Vid det senaste projekteringsmötet upptäckte vi att det finns omfattande fel i de handlingar som konsulten upprättat. Dessa fel medför att många av våra arbeten måste göras om. Vi uppskattar att våra merkostnader på grund av felen kommer att uppgå till minst 500 000 kronor. Vår konsult har informerats om vårt krav och medger att han har gjort fel. Emellertid vill han inte ersätta hela vår kostnad. Han påstår att hans ansvar är begränsat, eftersom han i sitt anbud har skrivit in följande text: ”Konsultbolagets sammanlagda skadeståndsskyldighet för uppdraget är begränsat till arvodets storlek, dock högst 120 prisbasbelopp.” Gäller detta verkligen? I sådana fall kommer vi inte få ersättning för någon större del av våra kostnader, eftersom konsulten hittills bara har fakturerat cirka 50 000 kronor och projekteringsarbetet i princip är avslutat.
 3. Solceller i fokus på Elmässan

  Nyhet

  Vill du veta mer om solceller? Eller höra vad som gäller just nu av ledande experter inom området? Hur som helst är detta en möjlighet du inte får missa. Du som besökare kommer att kunna ta del av ett gediget seminarieprogram där du får chansen att möta branschens absolut ledande experter inom området.

 4. Kalkyl via modell

  Webbsida

  Här finner du hjälp för dig som installatör vvs (el) att kunna göra billigare, snabbare och säkra kalkyler via modeller, genom samverkan med projektörer och användning av dagens verktyg.

 5. Kalkyl via modell - Krav på projektörens leverans av modell - Råd och anvisningar pdf

 6. Mall del 2 - AF-del (för uppdragsansvarig) docx

  Dokument

  För uppdragsansvarig.

 7. Mall del 4 - Projektinformation (för alla) docx

  Dokument

  För alla.

 8. Mall del 1 - Specifikation av informationsleverans (för alla under hela projektet) docx

  Dokument

  För alla under hela projektet.

 9. Mall del 3 - Objektsmodell, BIM-manual etc. (för alla initialt i ett projekt) docx

  Dokument

  För alla initialt i ett projekt.

 10. Kalkyl via modell - bilagor pdf

Du är på sidan 1 av 13 Nästa sida