Hoppa till innehåll

Behöver du en till i ditt team?

Arbetsgivarfrågor

Nu har du möjligheten att handplocka en person som har förutsättningarna för att bli en duktig elektriker eller tekniker oavsett vad denne har för utbildning eller jobbat med tidigare. Du kan anställa en företagslärling.

Inom många branscher i samhällsbyggnadssektorn finns det redan en tradition med företagslärlingar. Under fem år med start 2018 kommer Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet att genomföra en provverksamhet för installationselektriker, teletekniker samt larm- och säkerhetstekniker.

"Vi behöver bli fler i branschen, så nu välkomnar vi den som i vuxen ålder vill bli elektriker, teletekniker eller larm- och säkerhetstekniker"

Så funkar det att anställa en företagslärling

1. Anmäl intresse

Är ditt företag intresserad att anställa en eller flera företagslärlingar? Då mailar du en intresseanmälan till foretagslarling@installatorsforetagen.se där du anger företagsnamn, organisationsnummer och dina kontaktuppgifter. Låt oss veta hur många företagslärlingar du är intresserad av att anställa inom respektive yrkesingång: installationselektriker, teletekniker eller larm- och säkerhetstekniker.

2. Ett urval av kandidater presenteras

Installatörsföretagen tar emot alla ansökningar som de sökande för att bli företagslärling skickar in. Tillsammans med yrkesnämnden ECY gallrar och matchar vi sedan ihop ditt företag med två till tre lämpliga kandidater.

3. Ditt företag träffar två till tre potentiella medarbetare

Ditt företag förbinder sig att träffa två till tre kandidater. Ni får självklart träffa fler om ni så önskar. Eftersom antalet utbildningsplatser är begränsat så kommer det efter matchningen tillämpas ”först till kvarn” för att anmäla sin kandidat till utbildningsplatserna för företagslärling.

Två ungdomar under utbildning utför elarbeten

4. Anställning och utbildning

Anställningen påbörjas cirka två veckor innan utbildningsstarten vid Elbranschens Utvecklings- och Utbildningscenter EUU. Ni skriver då ett så kallat lärlingskontrakt som innehåller anställningsvillkor och lön samt villkoren för resa och boende under de veckor som företagslärlingen läser kurser vid EUU i Nyköping. Observera att företagslärlingen får lön även under de veckor de läser kurser vid EUU. Anställningsformen för Företagslärling regleras i Installationsavtalet som är ett kollektivavtal tecknat mellan Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet. Kollektivavtalen garanterar en lägsta lön - både för tiden som företagslärling och när företagslärlingen är färdigutbildad.

Logga in som medlem för att läsa om Installationsavtalets överenskommelse om företagslärling nedan.


För övriga kollektivavtal finns ingen särskild överenskommelse för företagslärling.

5. Missa inte nästa tillfälle

I slutet av januari 2019 och 2020 kommer utbildningen starta för de blivande teleteknikerna samt larm- och säkerhetsteknikerna. I augusti 2019 börjar utbildningen för blivande installationstekniker. Vill du anmäla ditt företag? Maila foretagslarling@installatorsforetagen.se.

 • Ytterligare information

  Handplocka rätt person för ditt team

  Tanken med företagslärling är att du som arbetsgivare ska kunna handplocka en person som du tror har förutsättningarna för att bli en duktig medarbetare oavsett vad denne har för utbildning eller jobbat med tidigare.

  2 års utbildning

  Företagslärlingens utbildning pågår i 24 månader. Lärlingen varvar yrkespraktik på arbetsplatsen med kurser i Nyköping hos EUU. Kurserna är desamma som på gymnasiet men i ett intensivare tempo. På arbetsplatsen sker arbetet tillsammans med en handledare och följs upp med hjälp av bedömningsmatriser.

  Begränsat antal platser

  Det kommer finnas max 16 platser per yrkesingång och antagningsomgång.

  Varannan damernas

  Målsättningen är att minst 50 procent av platserna tillsätts av kvinnor.

  Yrkesnämnden godkänner

  Innan anställningen ska yrkesnämnden ECY göra en bedömning att personen bedöms kunna tillgodogöra sig utbildningen. Personen ska även tilldelas en av de 48 utbildningsplatserna hos EUU.

  Certifierad medarbetare

  Varje kurs avslutas hos EUU med ett kursprov som kan vara en kombination av teori och praktik. I slutet av företagslärlingsutbildningen görs ett yrkesprov enligt ETG-modellen. Med ett godkänt yrkesprov kvalificerar företagslärlingen sig till ett ECY-certifikat.

  Elbranschens Utvecklings- och Utbildningscenter EUU

  EUU står för Elbranschens Utvecklings- och Utbildningscenter och är branschens egen utbildningsorganisation. EUU ägs av Installatörsföretagen. Verksamheten bedrivs i Nyköping där även dotterbolaget ETG Elbranschens gymnasium har sin utbildningsverksamhet.

Vill du anmäla ert intresse att rekrytera företagslärling eller har du några frågor?

Kontakta Anna Byström på Installatörsföretagen 08-762 75 43 eller foretagslarling@installatorsforetagen.se.

Känner du någon som skulle vara intresserad?

Tipsa gärna personer du tror är intresserade av att bli företagslärling genom att kopiera och skicka länken www.installatorsforetagen.se/ta-chansen.

Företagslärling är ett samarbete mellan Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet.

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Tack för din feedback!

Antingen har du nyligen lämnat feedback på sidan eller så gick något fel, försök igen senare.

Tack för din kommentar!

Just nu kan du inte lämna en kommentar, försök igen senare.