Hoppa till innehåll

Kul att du är nyfiken på... PIIP!

Här är tre yrken du inte visste att du ville ha!

Utbildning och karriär

Eftersom du har hamnat på den här sidan antar vi att du är en person som gillar att fixa med grejer. Förmodligen är du även nyfiken på teknik och är klurig och noggrann.

I så fall har du hamnat helt rätt. Just nu söker vi nämligen dig som har de här egenskaperna och vill byta yrkesbana. För första gången så kan du med annan gymnasieutbildning yrkesväxla till elektriker! Vi lanserar nu möjligheten att anställas som företagslärling. En utbildning där du anställs redan första dagen och får lön under hela den tvååriga utbildningen som varvar yrkespraktik med kurser.

På tal om lön. Visste du att elektriker tjänar bra och har schyssta villkor? Ingångslönen som färdigutbildad elektriker är högre än efter många andra utbildningar och i yrket har du dessutom ofta en bättre löneutveckling jämfört med många andra grupper.

Eftersom du hittat hit har du säkert inte heller gått på myterna om att jobbet som elektriker skulle vara smutsigt, tungt och enformigt.

Det finns bara 48 platser i Sverige och sista dagen att söka var den 1 augusti 2018. En ny chans att ansöka kommer inför hösttermingen 2019. Vi återkommer med mer information längre fram.

Elteknik – en förutsättning för framtiden

Föreställ dig vad som händer när strömmen slutar fungera, när telenäten brister eller när uppkopplingen försvinner. Det är mycket i samhället – både nödvändigheter och bekvämligheter – som fungerar tack vare elteknik. Det är bland annat därför som det finns så oändligt många yrkesvägar och möjligheter i elteknikbranschen. Kanske såg du ett avsnitt av Hjältarna bakom Idol? Då vet du att du till exempel kan vara med och skapa underhållning och show. Men det finns så mycket mer i branschen.

Det finns tre olika inriktningar att söka (teletekniker, larm- och säkerhetstekniker och installationselektriker).

 • Teletekniker

  Om du är nyfiken på teknik, gillar att jobba självständigt men även är utåtriktad är det här ett yrke som passar som hand i handske för dig. Som teletekniker jobbar du med medieöverföring, som att installera data- och telenät i kontor, industrier och hemmet.

  Ditt jobb kan handla om fiber, IT, kabel-TV eller datakommunikation – variationen är stor. Oftast gör du tekniska beskrivningar av dina installationer, så att andra förstår hur jobbet är gjort och hur installationen ska användas. En del av arbetet går ut på att serva och reparera installationer som gjorts tidigare.

  Platser som företagslärling finns på följande orter:

  • Flen
  • Göteborg
  • Linköping
  • Örebro
  • Östersund
 • Larm- och säkerhetstekniker

  Fingerfärdighet, noggrannhet och klurighet är egenskaper som en larm- och säkerhetstekniker har nytta av. Det behövs när du monterar brandlarm, inbrottslarm, övervakningssystem, passersystem och annan säkerhetsutrustning.

  Du tar även hand om service på larmsystemen. Dessa tekniska säkerhetsinstallationer blir alltmer avancerade och kopplas ofta ihop med olika typer av datakommunikation. I jobbet ingår ofta att utbilda dem som ska använda larmsystemen. Du bör ha god fysik, klara av både att klättra i stegar och att vara i trånga utrymmen.

  Platser som företagslärling finns på följande orter:

  • Flen
  • Göteborg
  • Linköping
  • Malmö
  • Nyköping
  • Stockholm
  • Västerås
  • Örebro
  • Östersund
 • Installationselektriker

  Om du gillar att jobba med andra, är noggrann och tycker om att röra på dig är installationstekniker ett yrke för dig. Yrket går ut på att installera elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier.

  Du kan också komma i kontakt med styrsystem och fastighetsautomation. Om du jobbar på byggen drar du även ledningar. Du bör ha en god fysik och klara av att klättra i stegar.Du får använda både händer och huvud och det är ett socialt jobb. Du arbetar ofta tillsammans med andra i olika arbetslag. Säkerheten är viktig, så du måste vara noggrann och tycka att kvalitet är viktigt.

  Platser som företagslärling finns på följande orter:

  • Flen
  • Gnesta
  • Göteborg
  • Helsingborg
  • Katrineholm
  • Linköping
  • Malmö
  • Nyköping
  • Stockholm
  • Söderhamn
  • Örebro
  • Östersund

Vill du till exempel hjälpa till med att upprätta tillfälliga samhällsfunktioner i länder som drabbats av naturkatastrofer? Eller hålla dig på hemmaplan och kanske bidra till människors trygghet genom smarta larm- och styrsystem? Du kanske är intresserad av internet, vill hålla på med underhållning eller vill hjälpa folk med uppkopplingen? Eller vill du klättra på en arena eller skyskrapa någonstans för att reparera en antenn?

Oavsett om du vill jobba med högspänning i en industri någonstans i världen eller om du vill utföra mindre men smarta elinstallationer hos privatpersoner och företag, så kommer du hitta din grej i branschen.

Tiden som företagslärling

Den mesta av tiden kommer du arbeta på plats hos din nya arbetsgivare. Ett antal veckor läser du kurser i Nyköping så du måste ibland kunna studera på annan ort måndag till fredag - resa och boende betalas av arbetsgivaren. Nedan hittar du mer information om respektive yrke, vad som krävs för att ansöka och annan viktig information.

Så här går ansökningsprocessen till

För att söka till företagslärling behöver du ha slutbetyg från en gymnasieutbildning.

Skicka in din ansökan genom att klicka på knappen nedan. Du kommer få göra ansökan i några steg.

 1. Bilägga en CV som du har skrivit i ett word-dokument eller sparat ner till en pdf-fil.
  > Här kan du läsa tips om vad du bör skriva i din CV
 2. Skriv en motivering om varför just du vill bli företagslärling. Vad är det som lockar dig och vilka kunskaper och förmågor har du som skulle göra dig duktig inom yrket?
 3. Ange vilket eller vilka inriktningar du är intresserad av.
 4. Ange vilken eller vilka orter som du söker till för respektive inriktning.

När ansökningstiden är slut kommer ansökningarna granskas av ECY (Elteknikbranschens Centrala Yrkesnämnd). Därefter skickas alla kvalificerade ansökningar till arbetsgivarna som väljer ut de kandidater de vill intervjua. De sökanden som erbjuds anställning kommer få det erbjudandet direkt från arbetsgivarna. När arbetsgivarna är klar med sina intervjuer och beslutat vilka de vill anställa så kommer de återkoppla det till ECY och Installatörsföretagen. Därefter kommer de som inte erbjuds anställning få information om att tjänsterna är tillsatta.

Anställningen påbörjas sedan under andra halvan av september 2018. Exakt datum bestämmer du tillsammans med arbetsgivaren.

Har du genomgått el- och energiprogrammet? Då kan du dessvärre inte bli antagen som företagslärling. Du ska i stället söka en vanlig lärlingsplats eller validera dina kunskaper hos ECY.

Du varvar jobb med utbildning

Under 24 månader jobbar du på företaget tillsammans med en handledare. Du varvar jobbet med att läsa veckokurser vid EUU i Nyköping. Du måste kunna resa iväg för utbildning från måndag till fredag under utbildningsveckorna. Din arbetsgivare står för rese- och eventuell boendekostnad i Nyköping.

Observera att det bara är de programspecifika kurserna som utbildningen täcker. Svenska, matematik med mera ingår inte i utbildningen vilket innebär att den inte är underlag för en ny gymnasieexamen.

Bra anställningsvillkor

Ingångslönen som färdigutbildad elektriker är högre än efter många andra utbildningar, och i yrket har du dessutom ofta en bättre löneutveckling jämfört med många andra grupper. Vilken lön du får kommer du överens om med företaget. Kollektivavtalet garanterar dock en lägsta lön - både för tiden som företagslärling och när du är färdigutbildad.

Du och företaget skriver innan anställningen påbörjas ett lärlingskontrakt. Här kommer ni överens om anställningsvillkor och lön samt villkoren för resa och boende under de veckor då du läser kurser vid EUU i Nyköping. Under den här tiden får du lön av företaget, även för den tid som du läser kurser vid EUU.

Anställningsformen Företagslärling regleras i Installationsavtalet som är ett kollektivavtal tecknat mellan Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet.

På vilket sätt vill du bidra till en bättre värld?

Säkert är också att du kommer behövas. Energieffektivitet har blivit något hela världen strävar efter, och den tekniska utvecklingen går rasande fort. Vi behöver hitta nya sätt att minska vår klimatpåverkan samtidigt som vi ändå kan tända och släcka, sätta på larmet eller höja värmen hemma med hjälp av trådlös teknik och några knapptryck i mobilen. Efterfrågan på både energisparande lösningar och ny, smart teknik ökar hela tiden. Så i elteknikbranschen kommer du kunna försörja dig inom otaliga specialområden och nästan var som helst – samtidigt som du kommer kunna bidra till en hållbar samhällsutveckling och till ett bättre liv för enskilda människor.

En sista fråga - har du elektrikerhumor och vill bidra till en god arbetsmiljö tillsammans med dina kollegor?

Ta chansen att bli företagslärling och styra in på en ny och spännande yrkesbana!

 • Anmälningstiden för 2018 har passerat. Inför höstterminen 2019 återkommer vi med mer information!

Företagslärling är ett samarbete mellan Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet.

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Tack för din feedback!

Antingen har du nyligen lämnat feedback på sidan eller så gick något fel, försök igen senare.

Tack för din kommentar!

Just nu kan du inte lämna en kommentar, försök igen senare.