Hoppa till innehåll

Sympativarsel som berör flera av Installatörsföretagens medlemsföretag

Arbetsgivarfrågor, Visa alla

14 september 2020

Svenska Elektrikerförbundet (SEF) har lagt ett sympativarsel som berör flera av våra medlemsföretag. Bland annat drabbas arbete som utförs på Hisingsbron i Göteborg samt vid bussdepån Ljungarum i Jönköping.

Bakgrunden till konflikten gäller vem som har rätt att teckna kollektivavtal med larmföretaget Hometec Security Gbg AB. Företaget har idag ett kollektivavtal med en annan aktör, men SEF anser att ett nytt avtal istället ska tecknas med dem. Detta innebär att SEF utvidgar konflikten genom att varsla om sympatiåtgärder riktade mot aktörer som inte är en del av denna process, i detta fall vissa av våra medlemsföretag.

- Elektrikerförbundets åtgärder är oproportionerliga. Nu riskerar företag som inte är en del av den konflikt som SEF driver att drabbas. Detta i en situation där företagen gör allt för att hålla igång produktionen trots de utmaningar samhället och branschen står inför på grund av pågående pandemi, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Elektrikerförbundets stridsåtgärder träder i kraft den 23 september samt den 25 september. De drabbar Installatörsföretagens medlemsföretag vid projekt Bussdepån Ljungarum i Jönköping samt projekt Hisingsbron i Göteborg.

- Elektrikerförbundets agerande skadar hela branschen. Det blir både svårare att locka nya medarbetare i medlemsföretagen och nya medlemsföretag till arbetsgivarorganisationen när SEF skapar osäkerhet och oreda för våra medlemsföretag på detta sätt, säger Henrik Junzell.

Läs mer under Sympatiåtgärder

Varsel om sympatiåtgärder med anledning av stridsåtgärder vid
Hometec Security Gbg AB (PDF)