Hoppa till innehåll

Svenska folket: Höj ROT för att motverka svartarbete

Branschfrågor

03 september 2020

L, C och MP vill utveckla ROT i årets höstbudget och den linjen har stöd bland väljarna. En undersökning gjord av Kantar Sifo, på uppdrag av bland annat oss på Installatörsföretagen, visar att varannan svensk vill återställa ROT-avdraget till 50 procent från dagens 30 procent.

Delar av svensk ekonomi börjar återhämta sig, men för bygg- och installationssektorn kan det bli värre innan det blir bättre. Projekt skjuts på framtiden och byggstarter försenas.

Vi på Installatörsföretagen arbetar aktivt för att ROT-avdraget ska återställas till 50 procent. Allt fler partier i riksdagen ser nu samma behov, och vill utveckla ROT-avdraget för att motverka svartarbete och stimulera ekonomin. Såväl Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet driver detta i sina budgetförhandlingar med Socialdemokraterna.

– ROT-avdraget är en väl etablerad och beprövad reform som snabbt kan stimulera svensk ekonomi. Samtidigt skapar det seriösa arbetstillfällen och motverkar svartarbete och annat mygel, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

Höjt ROT-avdrag kan skapa tusentals nya arbetstillfällen

En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att varannan tillfrågad tror att ett höjt ROT-avdrag till 50 procent skulle ha stor effekt när det gäller att skapa nya arbetstillfällen under en lågkonjunktur.

Undersökningen visar även att sju av tio tror att viljan att anlita professionella hantverkare skulle öka om ROT-avdraget höjdes till 50 procent. Nästan lika många (65 procent) tror att ROT-avdraget även har stor betydelse när det gäller att motverka svartarbete och fusk.

– En oviss arbetsmarknad skapar osund konkurrens och gynnar oseriösa aktörer. Ett höjt ROT-avdrag främjar istället seriösa företag som bidrar med välbehövliga skattemedel till vårt lands välfärd. Det är en enkel åtgärd som vi vet ger ett nödvändigt resultat, fortsätter Ola Månsson.