Hoppa till innehåll

Installatörsföretagens medlemsföretag drabbas av fackförbundens gränsdragningskonflikt

Arbetsgivarfrågor, Visa alla

22 september 2020

Onsdagen den 23/9 samt fredagen den 25/9 träder varsel i kraft som påverkar våra medlemsföretag. Konflikten grundar sig i att fackförbunden Svenska Elektrikerförbundet och Unionen båda anser sig ha rätt att teckna kollektivavtal med larmföretaget Verisure (Hometec Security Göteborg AB). Konflikten kan få hela projekt och byggen att stanna upp.

Den 23/9 och den 25/9, träder varsel i kraft som påverkar vissa av våra medlemsföretag. Detta är en tvist mellan fackförbunden Elektrikerna (SEF) och Unionen och grundar sig i att båda förbunden anser sig har rätt att teckna kollektivavtal med Hometec i Göteborg AB som är franchisetagare till larmföretaget Verisure. Företaget har idag kollektivavtal med Unionen och SEF har därför, utöver andra stridsåtgärder, valt att varsla om sympatiåtgärder.

Varslet den 23/9 rör företag som utför starkströmsarbeten på larmanläggningar som tillhandahålls av Verisure och varslet den 25/9 rör projektet Hisingsbron, Göteborg samt Bussdepån Ljungarum, Jönköping.

– Det är olyckligt och ansvarslöst att den här konflikten går ut över våra medlemsföretag, och även andra yrkesgrupper. Hela byggen kan komma att stanna upp. Vi på Installatörsföretagen har tydligt markerat mot Elektrikernas agerande, och vi hoppas att fackförbunden kan komma överens om vem som har rätten att teckna kollektivavtal för det aktuella företaget, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Just nu har vi på Installatörsföretagen identifierat ungefär 30 elektriker som påverkas direkt när varslen träder i kraft. I och med att de som strejkar har nyckelroller i olika skeden i projekten berörs dock många fler än bara de som tas ut i strejk imorgon och på fredag. Inom bara några dagar kommer ytterligare 180 personer från byggsidan att påverkas av SEF:s varsel. Detta är personer som är direkt involverade i projektet Hisingsbron, Göteborg samt Bussdepån Ljungarum, Jönköping.

– På grund av pågående pandemi är vi i en situation där företagen gör allt för att hålla igång produktionen, trots de utmaningar som samhället och branschen står inför. Att varsla om sympatistridsåtgärder på det sätt som SEF nu gör skapar mer osäkerhet för företaget och är ansvarslöst, fortsätter Henrik Junzell.

Vi på Installatörsföretagen lägger nu kraft på att stötta våra medlemsföretag på bästa vis. Det handlar om hur de ska och kan agera i den uppkomna situationen, både när det gäller lagar och regler, men även för att minimera skadorna som företagen kan uppleva.

  • Är du drabbad? Kontakta din företagsrådgivare på Installatörsföretagen
  • Vad är ett sympativarsel? Ta del av vår ordlista