Hoppa till innehåll

Sveriges första publika 5G nät igång

Data/Tele

05 juni 2020

Sveriges första publika 5G nät är nu igång. Sedan tidigare har ett testnät funnits på KTHs område i Stockholm, men det är dock inget allmänheten kunnat nyttja. Nu öppnar operatören Tele2 det första nätet i Stockholm samt i Göteborg och Malmö runt midsommarveckan.

5G-nätet tillåter hastigheter på över 1 gigabit per sekund, vilket enligt Tele2 är upp till fyra gånger snabbare än dagens 4G-nät. Teoretiskt sett kan hastigheter på 10Gbit/s uppnås på sikt. Dock krävs att man har en mobiltelefon som stödjer 5G för att kunna dra nytta av nätet som privatperson. Det är främst inom industrin, i form av uppkopplade prylar, maskiner, självkörande bilar med mera som kommer att behöva det kraftfullare nätet till en början, det som kommit att kallas "sakernas internet" eller "IoT", samt M2M-lösningar (machine to machine).

Telia kommer inom kort att lansera sitt 5G nät och under juni månad lanserar även operatören 3 sitt 5G-nät, bland annat i delar av Malmö, Lund, Uppsala och Stockholm. Likaså siktar Telenor på att lansera de första 5G-tjänsterna under 2020. Den 10 november kommer PTS att aktionerna ut frekvenser för 5G nätet där fyra tillståndshavare får möjlighet att förvärva 5G-frekvenser i de så kallade 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden. Även 700 MHz för de områden där stor yttäckning skall nås, 3,4-3,8 GHz för kapacitetskrävande tjänster i stad och tätort, 26 GHz för där extremt höga datahastigheter kommer att nyttjas.

5G bidrar inte till någon bättre täckning på platser där uppkopplingen redan är bristfällig utan möjliggör främst att fler produkter kan vara uppkopplade samtidigt, kortare fördröjning samt ökad kapacitet.

Mobilnätens utveckling

  • 1981 lanserades NMT det som kallas 1G med trådlös kommunikation
  • 1992 kom 2G GSM med SMS funktioner
  • 2004 kom 3G med en kapacitetsökning som möjliggjorde surfande via mobilen
  • 2009 kom 4G med betydligt ökad maxkapacitet på 100 megabit per sekund viket öppnade för meddelandetjänster som Whatsapp och Messenger
  • 2020 kommer 5G som då möjliggör produkter kan vara uppkopplade samtidigt, kortare fördröjning samt ökad kapacitet.