Hoppa till innehåll

Förstklassig skola blir VVS-college till hösten

Branschfrågor

26 juni 2020

När höstterminen börjar kommer VVS-Branschens Yrkesnämnds nya kvalitetssäkring av skolor, VVS-college, dra igång fullt ut. I 10 år har de kollat skolornas utbildning och att eleverna lär sig det som företagen efterfrågar. Nu tar de konceptet längre och byter namn från Förstklassig skola till VVS-college för att ytterligare visa att det finns ett nära samarbete mellan skolorna och branschen.

VVS-college besöker regelbundet skolor där deras elever gör praktik eller är lärlingar och genomför elevenkäter för att säkerställa att det är bra kvalitet på verktygen och material, bra lärare, trevlig jargong och bra arbetsmiljö.

Elevernas kunskap testas kontinuerligt

På VVS-college testas elevernas kunskap inför första praktikperioden, i slutet av utbildningen och genom det gymnasiearbete som genomförs på skolan. Då ska eleven planera och genomför sitt arbete utifrån den modell som yrkesnämnden tagit fram tillsammans med företag. Gymnasiearbetet bedöms av representanter från branschen tillsammans med läraren och elever som klarar branschens nivå för godkännande får ett diplom.

VVS-college är en möjlighet för dig som företagsrepresentant att vara med och dels få insyn i skolans utbildning, dels vara med och påverka hur den ska se ut. Kontakta Henrik Johnsson, henrik.johnsson@vvsyn.se, på VVS-Branschens Yrkesnämnd om du vill veta mer om VVS-college.

Läs mer om VVS-branschens yrkesnämnd på deras webbplats