Hoppa till innehåll

Så ska myndigheten få hemmafixare att koppla säkert

Elinstallation, Visa alla

26 maj 2020

En privatperson kan gå till sitt lokala byggvaruhus för att exempelvis köpa en strömbrytare. Men vem ska utföra installationen? Det kan vara oklart för konsumenten om denne får installera den själv eller inte. Därför har Elsäkerhetsverket, på uppdrag av regeringen, tagit fram tjänsten Koppla säkert som även Installatörsföretagen har varit med och utvecklat. Nu kan ditt företag ställa sig bakom satsningen.

Öka medvetenhet kring vikten av elsäkerhet

Kopplasäkert.se är tjänsten som ger information till privatpersoner och andra icke fackkunniga som funderar på att fixa elen själva. Elsäkerhetsverket tar därmed ytterligare ett steg mot att öka elsäkerheten.

– Vi får många frågor om vem som får göra olika installationer. Med den här väldigt konkreta informationen tror vi att kunskapen ökar och antalet felaktiga och olagliga installationer minskar, säger Elisabet Falemo, generaldirektör för Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

Fredrik Byström Sjödin som är elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen välkomnar initiativet. Han menar att det både är smart och viktigt.

– Det här är ett jättebra initiativ som visar att även en myndighet kan vara progressiv och tänka nytt. Det är väldigt smart att man inte bara riktar sig till hemmafixararen, utan även till den övriga familjen. Med hjälp av Elsäkerhetsverkets information kan fler förstå vikten av fackmannamässigt utförande och därmed se till att det går rätt till.

Visa att du stöttar satsningen

Hos Elsäkerhetsverket kan du som arbetar på en elfirma anmäla ditt företags deltagande i Koppla säkert för att på så vis visa att ni ställer er bakom satsningen. Ju fler som engagerar sig desto starkare blir tjänsten.

– Vi vill uppmana så många som möjligt att ställa sig bakom och delta i Koppla säkert, säger Elin Cederholm, projektledare för Koppla säkert i ett pressmeddelande.

Så kan ditt företag kan delta i satsningen kring Koppla säkert

Skicka in dina kontaktuppgifter till Elsäkerhetsverket genom att fylla i formuläret "Delta i Koppla säkert". Att delta i Koppla säkert kräver endast att du lämnar namn på en kontaktperson, e-postadress och företagsnamn. Detta får du när du skickat in uppgifterna:

  • Ditt företag syns som samarbetspartner på Elsäkerhetsverkets webbplats.
  • Tillgång till en digital utbildning för dina medarbetare.
  • Beställa trycksaker, digitala annonser och annat profilmaterial för Koppla säkert.
  • Inbjuden till Elsäkerhetsverkets informationsmöten om Koppla säkert.
  • Lämna synpunkter på vårt material.
  • Samordna dig med andra som använder tjänsten.