Hoppa till innehåll

Installatörsföretagen och Elektrikerna tänder upp samhället igen

Lönsamhet & företagande

25 maj 2020

Vi på Installatörsföretagen startade för några år sedan, tillsammans med fackförbundet Elektrikerna, projektet Upplyst – en gemensam satsning för att öka jämställdheten i elbranschen. Nu, mitt i coronakrisen, har vi valt att utveckla projektet och lanserar kampanjen #ElektrikerBehövs för att välkomna ung arbetskraft till vår bransch och visa att det fortfarande finns jobbmöjligheter hos oss.

Det är snart dags för studenten, och trots en pandemi så finns det fortfarande branscher som söker arbetskraft. Under #ElektrikerBehövs lanserar vi på Installatörsföretagen tillsammans med Elektrikerna nu en ny kampanj. Syftet är att välkomna ung arbetskraft till vår bransch och samtidigt informera om Sveriges behov av elektriker för att kunna nå de klimatpolitiska målen till 2030.

– I form av Upplyst visar vi på Installatörsföretagen tillsammans med Elektrikerna att vi tar ett gemensamt ansvar för branschens utveckling. Samtidigt – vi behöver arbetskraft idag, imorgon och i framtiden för att kunna tillmötesgå framtidens behov av klimatsmarta lösningar. Vi välkomnar 5 000 blivande elektriker som i år tar studenten, till en bransch där vi tillsammans står för vettiga värderingar, säger Ola Månsson, VD på Installatörsföretagen.

Elektriker samhällsviktiga!

Arbeten inom energiförsörjning har klassats som samhällsviktiga och trots växande arbetslöshet i samhället ses elektriker som ett smart yrkesval. Vår bedömning är att det omedelbara rekryteringsbehovet är cirka 17 500 personer, och hela 28 000 personer fram till år 2023. Utan fler elektriker, som kan medverka till att framtidens klimatsmarta lösningar, kommer utvecklingen av energieffektivisering att stanna av – trots att behovet dagligen ökar i samhället.

Läs mer om Upplyst