Hoppa till innehåll

Återställ ROT-avdraget - intervju i Sveriges Radio

Lönsamhet & företagande

04 maj 2020

Återställ ROT-avdraget till den tidigare nivån på 50 procent - minst. Det kravet framförde Installatörsföretagens vd Ola Månsson nyligen i Sveriges Radio. Medverkade gjorde även vårt medlemsföretag Rylanders El och VVS.

Just nu slår coronaviruset hårt mot landets småföretag, och när hushållen försöker hålla nere sina kostnader ökar svartarbetet. ROT-avdraget är ett verktyg som möjliggör för seriösa aktörer att subventionera sina tjänster och motverkar svartarbete.

"Ett viktigt verktyg"

– I de här tiderna ska vi göra allt för att stimulera ekonomin, för att hålla maskineriet igång istället för att varsla. Återskapande av ROT-avdraget till 50 procent som det var förr, eller även komma upp till 75 procent för att stimulera konsumenten att köpa vitt, det är ett viktigt verktyg som jag tycker regeringen ska kunna ta tag i. Då de höjde RUT, borde de lika enkelt kunna höja ROT, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

Vårt medlemsföretag Rylanders El och VVS vittnade i inslaget om ett osäkert läge och att man har märkt en nedgång av jobb hos privatpersoner. Företaget (som består av bolagen Rylanders El och Rylanders VVS) installerar det mesta inom el och vvs och har 27 medarbetare med placering i Lysekil.

Företagets vd Magnus ”Babban” Karlsson säger:

– Det har minskat väldigt mycket på privatsidan, framförallt kök och badrum. Konsumenterna avvaktar för att se vad som händer med smittspridningen.

Omständligare i och med de nya utmaningarna

Magnus ”Babban” Karlsson berättar vidare att det blivit mycket omständligare i och med de nya utmaningarna som corona fört med sig. Rylanders El har fått vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning och därmed köpt in skyddsutrustning för att skydda både sig själva och sina kunder.

– Vi har mycket mer rutiner nu än innan corona, och om vi behöver besöka någon som är sjuk så kommer vi att använda skyddsdräkt och hela kittet. Det kan ju vara situationer som elavbrott eller avloppsstopp, då vi måste agera, säger Magnus ”Babban” Karlsson.

Lyssna på hela intervjun på Sveriges Radios webbplats