Hoppa till innehåll

Kyl och frys är ofta orsaker till vattenskador

Lönsamhet & företagande

06 april 2020

Årets Vattenskadeundersökning, som baseras på försäkringsbolagens skadestatistik för vattenskador, visar att köket är det mest drabbade rummet. Vattenskador orsakade av läckande ledningar fortsätter att minska, medan utrustning allt oftare är boven.

Vattenskaderapporten bygger på försäkringsbolags skaderapporter under 2019. Därmed ger den en god överblick över vattenskador i Sverige.

- Det är alarmerande att köken står för 33 % av skadorna. Orsaken till det är antagligen att vi har bättre våtrumskydd i badrummen, medan köken får allt mer teknisk utrustning kopplad till vatten utan att rummet i sig är utrustat för att klara vattenläckage, säger Thomas Helmerson på Vattenskadecentrum.

Totalt sett dominerar skador på rör bland samtliga vattenskador, men tendensen de senaste fem åren är att antalet ledningsskador minskar och att utrustning som kyl, frys och diskmaskin orsakar allt fler vattenskador.

Vattenskador toppas av nya maskiner

En ny maskin är ingen garanti mot vattenskador. Tvärtom. Vattenskadestatistiken toppas av maskiner som är yngre än 10 år. I bad- och duschrum är det vanligast med läckage genom tätskikt i golv, medan rörläckage hamnar på andra plats. Den största anledningen till läckage i rör och ledningssystem är korrosion.
Vattenskador kostar årligen fastighetsägare 6 miljarder kronor och samhället runt 10 miljarder.

- Vattenskadecentrums mål är att kunskapen via undersökningen ska leda till förbättrade byggmetoder, material och utbildning för dem som arbetar i branscherna som berörs. På så sätt ska både antalet vattenskador och kostnaderna för dem minskas. Ingen vill drabbas av en vattenskada, men tyvärr visar nuvarande statistik att det inte är frågan OM man drabbas, utan NÄR, säger Thomas Helmerson.

Här inträffar vattenskador oftast:

  1. Kök
  2. Bad/dusch
  3. Tvättstuga

De vanligaste anledningarna till att vattenskador sker:

  1. Ledningssystem
  2. Utrustning
  3. Tätskikt i våtrum

Här hittar du hela vattenskaderapporten.

Om Vattenskadeundersökningen

2019 års Vattenskadeundersökning omfattar vattenskador som besiktigades och inrapporterades till försäkringsbolagen under perioderna 1 januari till 31 december 2019. Skadorna omfattar villor, kedjehus, flerbostadshus och fritidshus. Samtidigt finns det ett mörkertal– mindre skador och oförsäkrade hus finns inte med i statistiken.

Vattenskadeundersökningen sammanställs av Vattenskadecentrum, vars mål är att statistiken ska leda till ytterligare förbättring av byggmetoder, material och utbildning för de som arbetar i de branscher som berörs. På så sätt ska både antal och kostnaderna för vattenskador kunna sänkas och risken för olägenheter för boende minskas väsentligt. I Vattenskadeundersökningen redovisas de rapporterade vattenskador i bostadshus under 2019 tillsammans med flerårsjämförelser från tidigare vattenskadeundersökningar.

Vattenskadeundersökningen ges ut av Vattenskadecentrum. Installatörsföretagen är del av Vattenskadecentrum tillsammans med Dina Försäkringar, Folksam, TryggHansa, If, Länsförsäkringar, Bygg och keramikrådet, GVK, MVK och Säker Vatten.