Hoppa till innehåll

Dags bestämma årets sommarsemester

Arbetsgivarfrågor

17 april 2020

Semesterlagen, kollektivavtalen och företagets rutiner kring semestern gäller på samma sätt i år som tidigare år, trots det pågående virusutbrottet, och det är hög tid att hantera årets huvudsemester.

En början är att inventera läget, informera alla anställda om intjänad semester, fråga om önskemål om att ta ut tidigare sparad semester eller spara ny i år.

Förläggning av semester ska förhandlas

Rent generellt säger Semesterlagen att förläggningen av huvudsemestern, det vill säga de fyra veckornas sommarsemester, ska förhandlas lokalt i enlighet med MBL 11 § (arbetsgivaren har så kallad primär förhandlingsskyldighet). Men på vissa företag hanteras detta, liksom tidigare år, genom samråd om förläggningen mellan arbetsgivaren och den enskilde arbetstagaren. Det finns också regler som är specifika för det kollektivavtal ni omfattas av. Dessa går att stämma av här på vår webbplats, se länkar nedan.

Om det inte går att komma överens om förläggningen av semestern bestämmer arbetsgivaren. I det fallet ska arbetsgivaren underrätta arbetstagaren om semesterns förläggning minst två månader innan ledighetens början eller, om det finns särskilda skäl, senare.

Du hittar mer information om vad du ska tänka på vid semesterförläggning i respektive kollektivavtal och under semester i vår arbetsgivarguide:

  • Semester
  • Våra kollektivavtal

Det finns också bra information om semester, och då med hänsyn till korttidspermittering under vår information kopplat till coronaviruset.

  • Coronaviruset – semester