Hoppa till innehåll

Yrkes-sm ställs in på grund av corona

Utbildning

13 mars 2020

Yrkes-sm, tävlingen i yrkesskicklighet, som skulle gå av stapeln i Helsingborg i april kommer att ställas in. Anledningen är förbudet om offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare, som är en direkt konsekvens av coronavirusets framfart.

"Genom att det endast är sex veckor kvar till genomförandet av yrkes-sm ser vi ingen möjlighet att genomföra evenemanget", skriver arrangören World Skills Sweden på sin hemsida.

Ställer in tävlingen

Det finns dock en vilja från WorldSkills Sweden och Familjen Helsingborg om att ändå genomföra svenska mästerskapen i hatverkaryrken eller delar av evenemanget vid ett senare tillfälle. World Skills Sweden meddelar att man för närvarande arbetar med att undersöka vilka möjligheter som finns.

Varför finns tävlingen?

Yrkes-sm är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Flera hantverkaryrken medverkar under tävlingen, bland annat inom installationsbranschen såsom elektriker och vvs-montörer.

Under yrkes-sm finns chans att kvalificera sig till yrkeslandslaget och vinnaren får då representera Sverige under yrkes-em (EuroSkills) och yrkes-vm (WorldSkills). Tävlingen har arrangerats sedan 2004 på olika platser runt om i Sverige.