Hoppa till innehåll

Parterna svarar på OpO:s avtalsskiss

10 mars 2020

Opartiska ordföranden (OpO), vars roll är att biträda parterna i avtalsförhandlingarna och att bidra till en ökad samordning av förhandlingarna, lämnade den 9 mars en första avtalsskiss baserat på parternas krav. Den 10 mars svarade Teknikföretagen att man är positiva till OpO:s förslag – dock med reservation. OpO föreslår ett treårigt riksavtal för industrin, vilket Teknikföretagen anser kan ligga till grund för det fortsatta förhandlingsarbetet.

Teknikföretagen växlade avtalskrav med facken inom industrin innan jul och avtalsförhandlingar har pågått mellan industrins parter sedan januari. Opartiska ordföranden (OpO) presenterade den 9 mars en första avtalsskiss baserat på parternas krav i avtalsrörelsen och föreslog ett treårigt riksavtal för industrin.

Nu har parterna lämnat svar på OpOs:s avtalsskiss och Teknikföretagen skriver på sin hemsida att man är positiva till OpO:s förslag som man anser kan vara en grund för det fortsatta förhandlingsarbetet. Teknikföretagen understryker dock tydligt att avtalsskissen behöver kompletteras med reservationer. Det handlar om det svårbedömda ekonomiska läget, bland annat i spåren av Coronaviruset. En annan extern faktor som påverkar avtalsförhandlingarna är pensionsförhandlingarna mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK. Ett längre avtal förutsätter att pensionsförhandlingarna har avslutats i god tid innan industrins avtalsförhandlingar kan slutföras.

Opartiska ordföranden (OpO) är utsedda av industrins parter. Deras roll är att biträda parterna i avtalsförhandlingarna och att bidra till en ökad samordning av förhandlingarna.

Opartiska ordförande består av:

  • Jan-Peter Duker (tidigare vice vd på Svenskt Näringsliv)
  • Lars-Anders Häggström (tidigare ordförande i Handelsanställdas förbund)
  • Christina Nygårdh (tidigare på förhandlingschef Sveriges Ingenjörer)
  • Erland Olauson (tidigare LO:s förste vice ordförande och avtalssekreterare)
  • Robert Schön (tidigare förhandlingschef på Industriarbetsgivarna)
  • Karl Olof Stenqvist (tidigare förhandlingschef på Teknikföretagen)