Hoppa till innehåll

Kommunikationsnätets betydelse i coronakrisens samhälle

Data/Tele

26 mars 2020

Coronakrisen har tvingat oss till ett förändrat beteende. Man brukar säga att kriser är uppfinningens moder och det stämmer verkligen, aldrig har väl världens befolkning så snabbt ändrat sina beteenden, något som ställer krav på flera, tillförlitliga och nya kommunikationslösningar. Kommunikationsnäten utgör ju samhällets nervsystem.

I takt med att vi blir mer och mer digitala ökar behovet av byggda ut och säkra kommunikationstjänster. Detta har blivit extra tydligt i och med coronakrisen då inte bara distansarbete har ökat kraftigt, utan även distansutbildning och vårt behov att snabbt ta del av nyheter och information genom TV, sociala medier och myndigheters hemsidor.

En annan viktig aspekt för de som sitter i karantän är behovet av underhållning, samt kontakt med omvärlden inte minst för äldre personer där detta nu är den enda kontakten med släktingar och omvärlden. Även behovet att distansvård är viktigt för denna målgrupp, som behöver kunna beställa medicin och kontakta sin läkare via webbtjänster. Speciellt nu när de inte kan besöka vårdcentraler och apotek.

Hur sårbar denna infrastruktur är blev extra tydligt när delar av Stockholms nät gick ner i början av mars i samband med att fler börjat jobba hemma.

Även e-handel har ökat kraftigt i coronakrisens spår. Någon som inte bara kräver internet utan även möjlighet att få varorna hemlevererade. Detta kan skapa problem, speciellt i flerbostadshus. Flera fastighetsägare har beskrivit problemet med tillträde för hemleverans samt portkoder som kommer på drift när man lämnar ut dem till bud. Fastighetens kommunikationsnät kan enkelt möjliggöra att man släpper in endast de som får komma in under vissa tider med tillfälliga koder för bud. På samma sätt har efterfrågan på konferensutrustning och webbmöten ökat kraftigt den senaste veckan. Ökad säkerhet och trygghet är också en viktig fråga i dessa tider även där är kommunikationsinfrastrukturen är en livsnödvändighet.

En ny standard för kommunikationsnät i fastigheter, så kallat fastighetsnät, möjliggör allt detta, dock måste det upphandlas och installeras på rätt sätt. Något som är grunden för att möjliggöra alla dess nya tjänster och möjlighet att göra saker på distans.

­- Denna påtvingade förändringsbenägenhet öppnar även upp för nya affärsmodeller och nya erbjudanden för installationsföretag. Den förändring Installatörsföretagen har beskrivit i rapporten ”Dubbelt upp” kommer troligtvis att påskyndas av den senaste utvecklingen, om företagen är snabba att ta fram nya erbjudanden, säger Joakim Carlsson Expert på Installatörsföretagen.

Så även om det är mörkt just nu i krisens tider, passa på att hitta ljusglimtarna och ta fram nya erbjudanden för att hjälpa era kunder att stå starkare rustade för framtiden.