Hoppa till innehåll

Möte om klimatet med statsministern och bostadsministern

Lönsamhet & företagande

19 februari 2020

Installatörsföretagen har träffat statsministern och bostadsministern. Samtalet handlade bland annat om klimatutmaningen och bristen på medarbetare i branschen. Vid mötet närvarade även arbetsmarknads- och utbildningsministrarna.

– Jag har lyft fram oss installatörer som möjliggörarna av klimatomställningen. Jag har särskilt betonat vikten av att mäta fastighetens hela livscykel och klimatpåverkan. Där kan vår bransch bidra med kunskap och insatser som ger verklig påverkan. Samtidigt behöver vi såväl ny som utvecklad kompetens för att klara av allt vi behöver göra, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen, om mötet med regeringen.

Här är Installatörsföretagens viktigaste budskap till regeringen:

1. Skapa regelverk som ger rätt lösningar

Vi behöver ändra synsätt – låt regelverken fokusera på det som är viktigt och kontrollera att detta faktiskt uppnås i slutändan. Sätt upp nya tuffa krav på verklig förändring så kommer vi i branschen kunna leverera lösningarna.

2. Mät på ett sätt som gör skillnad

Låt oss flytta fokus till byggnadens användningsfas för att säkerställa att det i praktiken blir så bra som det var tänkt. Lägg större vikt vid att mäta och följa upp hur till exempel uppmätta energimängder avviker från de beräknade - i verkligheten.

3. Utbilda fler installatörer

För att nå regeringens klimatmål krävs mer energieffektiva installationer och fler kunniga installatörer som kan effektivisera vår energianvändning med hjälp av ny teknik och nya system. Det råder brist på medarbetare idag.

– Det är bråttom att hantera klimatkrisen och minska utsläppen. För att kunna möta målet om max 1,5 °C temperaturökning behöver våra gemensamma utsläpp vara halverade till år 2030. Optimistiskt räknat tar det omkring 7 år från ett byggprojekt till färdig byggnad och då krävs att vi senast 2023 – ja, helst redan idag - skapar lösningarna för det som ska stå färdigt år 2030. Vi har alltså inte tid att vänta och utreda. Det är nu vi verkligen behöver agera, säger Ola Månsson.

Sammantaget var 18 företag och organisationer med inriktning på bygg och fastighet inbjudna till mötet med regeringen.