Hoppa till innehåll

Slipp efterkrav: Rapportera in lönerna till Fora i tid

Arbetsgivarfrågor

27 januari 2020

Sista chansen, missa inte att rapportera in lönerna till Fora innan 31 januari. Har du inte gjort det än så är det hög tid att göra det nu. Fram till den 31 januari 2020 är det fortfarande möjligt att rapportera slutliga löner för 2019.

För att rapportera in de slutliga lönerna loggar du in på "Mina sidor" på fora.se med e-legitimation. Du måste vara registrerad som huvudadministratör eller administratör för ert företag för att kunna rapportera in lönerna.

Gör rätt enligt kollektivavtalen

Genom att rapportera in lönerna för samtliga anställda arbetare med de kollektivavtal som de omfattas av, och de faktiska utbetalda lönerna, fullgör företaget skyldigheterna enligt kollektivavtalen.

Viktigt är att redovisa det kollektivavtal som varje anställd arbetare omfattas av, då det är olika nivå på kompletterande pensionspremier. Felaktigheter leder till efterkrav.

Genom rapportering av slutliga löner får Fora uppgifter om de faktiskt utbetalda lönerna för föregående år och vilka arbetare som varit anställda på företaget. De slutliga (faktiskt utbetalade) lönerna används till att räkna ut er slutliga kostnad för försäkringar och tjänstepension för föregående år.

Fora gör en årsavräkning och den slutliga premiekostnaden för året räknas ut och jämförs med hur mycket pengar som ni redan har betalat ut på företaget. På fakturan i februari får ni tillbaka pengar om ni har betalat för mycket eller får betala mer om ni har betalat in för lite.

Varför lönerapportering

Genom lönerapporteringen får Fora också veta vilka arbetare företaget har haft under året och hur mycket de har tjänat. Uppgifterna används till att beräkna och föra över pensionspremier till deras pensionsförvaltare. Läs mer på www.fora.se eller kontakta Foras kundservice på 08-787 40 10 om du har frågor.