Hoppa till innehåll

Projektera för funktion

Data/Tele

29 januari 2020

För att bättre kunna möta enskilda kunders behov kommer trenden att gå från att projektera standardiserade system och produkter till kundanpassade system som passar för en viss kunds förutsättningar. För att hänga med i den utvecklingen behöver du gå från att ha ett produktfokus till att istället sätta funktionerna i fokus.

Det är samma sak när efterfrågan på öppna system ökar kommer ett ökat behov finnas att kunna plocka ihop olika produkter från olika tillverkare till ett komplett fungerande funktion. Det medför i sin tur att det kommer att ställa högre krav på den som projekterar och installerar anläggningen. Att gå från produktfokus till funktionsfokus.

- Nyckeln att hänga med i utvecklingen är att du som installatör går från att ha produktfokus till att istället ha ett funktionsfokus. Du bör också ha ett närmare samarbete med kunden för att förstå den enskilde kundens behov, säger Joakim Carlsson som är expert installationsteknik på Installatörsföretagen.

Integrerade system är en förutsättning för effektiva fastigheter

I dag lever de olika anläggningstyperna i en fastighet ofta sina egna liv men för att få en effektiv fastighet krävs att dessa interagerar med varandra. Vilket ökar komplexiteten i anläggningen.

Detta kommer att kräva att projektören har en bredare kunskap och ett närmare samarbete med kunden för att förstå dennes behov. Det kräver också att installatören blir involverad på ett tidigare stadie.

imagevw8sp.png

”Från undersökning i rapporten Dubbelt Upp”

Framsynta beställare är redo

Den här typen av tjänster kommer framsynta beställare att var redo att betala för, då det är mer lönsamt i det långa loppet. De kommer att vilja ha det i stället för att ta ett fabrikatsbundet system som inte riktigt passar deras behov och samtidigt riskerar att låsa in dem i ett låst system.

Denna balansgång mellan låsta fabrikatsknutna system och öppna system kommer givetvis att pågå under en tid. Men allt pekar på att beställarna vill gå mot öppna system, enligt Installationsföretagens rapport ” Dubbelt upp”.

imagej92gq.png

Vem bär ansvaret för anläggningens funktion?

En viktig sak att reda ut är vem som ansvarar för anläggningens funktion över tid. Om man väljer ett fabrikatsknutet system står ofta tillverkarna som garant, men i ett öppet system som består av flera olika fabrikat krävs att någon annan går in och tar ansvaret över tid. Detta är något som måste redas ut på ett tidigt stadie.

Ett modernt och standardiserat kommunikationsnät som kan möjliggöra en integration mellan olika anläggningar och erbjuda dessa tjänster är en grundförutsättning. Sådana digitala tjänster förväntas öka kraftigt de närmaste åren.

Rapporten

Har du inte läst rapporten "dubbelt upp" kan du ladda ner den här

Läs med om en av möjligheterna, att erbjuda tjänster som ”serverhosting” det vill säga att hantera data åt dina kunder här.

Fler filmer från rapporten