Hoppa till innehåll

Ny rapport: Högre elanvändning år 2045

Elinstallation, Visa alla

16 januari 2020

Samhällsutvecklingen och klimatomställningen kräver mer el visar en rapport som Svenskt Näringsliv låtit göra. Prognosen visar på 60 procent högre elanvändning år 2045 jämfört med dagens behov. Det innebär en ökning av elanvändningen från dagens 126 TWh till 200 TWh.

60 procent högre elanvändning år 2045

Enligt rapporten är klimatomställningen är den dominerande drivkraften bakom kommande års kraftigt ökande elanvändningen. Fossila energikällor fasas ut och ersätts med elenergi. Vid sidan av elektrifieringen använder digitaliseringens serverhallar allt större mängder el. Exakt hur stor den framtida elförbrukningen kommer att bli är svårt att fastställa, men rapporten visar ändå på ett flertal prognoser.

Svenskt Näringsliv gör bedömningen att elbehovet ökar med minst 60 procent till år 2045 jämfört med dagens behov. Det innebär en ökning av elanvändningen från dagens 126 TWh till 200 TWh. Det ökade elbehovet är lika stort som den sammanslagna elproduktionen i Finland och Lettland.

Försiktig prognos

Att elanvändningen ökar till 200 TWh under kommande 25 år är enligt rapporten en försiktig bedömning grundad på flera olika aktuella uppskattningar och prognoser. Sammantaget ger dessa uppskattningar en total elanvändning år 2045 i intervallet 176-228 TWh.

Svenskt Näringslivs bedömning ligger i mitten av detta spann, men med hänsyn till den snabba elektrifieringen, inte minst inom industrin, är det inte osannolikt att elbehovet kommer att öka mer och dessutom i en snabb takt.