Hoppa till innehåll

Förstklassig skola blir VVS Collage

Utbildning och karriär

13 januari 2020

Förstklassig skola har funnits i tio år som branschens kvalitetscertifiering av gymnasial utbildning inom VVS och fastighetsprogrammet. Under 2020 byter konceptet namn till VVS College.

Namnbytet från Förstklassig skola till VVS College sker fullt ut från och med höstterminen 2020, men vuxenutbildningarna smygstartar med namnbytet redan nu.

Varför college?

Collegekonceptet är idag ett känt och vedertaget namn inom svensk gymnasial yrkesutbildning för att i nära samverkan med branschen kvalitetssäkra skolor och läranderesultat.

- På så sätt gör vi det mer tydligt att vi jobbar med just branschsamverkan inom ramen för VVS. Det nya namnet blir lättare att kommunicera mot såväl elever som föräldrar, skolor och utbildningspolitiker, säger Torbjörn Johansson konceptchef för VVS College.

I VVS College genomför eleverna gymnasiearbetet i skolan som består av praktiska tester i slutet av utbildningen. Dessa bedöms sedan av en arbetsgivare eller annan person med kompetens inom området. På så sätt säkrar skolan att elevern har rätt kunskaper.

- Såväl skolorna, eleverna och företagen uppskattar denna samverkan som ger en unik möjlighet att där och då diskutera vad man ska kunna och vad utbildningen ska leda fram till, säger Torbjörn Johansson.

Han menar också att arbetsgivare får en unik möjlighet att påverka utbildningsnivån i skolorna.

- Under försöksverksamheten har det funnits ett stort intresse från företag att göra bedömningar, vilket är en nyckelfaktor. Tillsammans jobbar vi mot att föra in en nivå som leder till anställningsbarhet efter utbildningen.

- Proven är helt transparanta och eleven vet tidigt vilka kvalifikationer som hen förväntas uppnå efter gymnasial utbildning. Elever som klarar uppgiften får ett diplom att lägga till betyget.

Stort intresse för utbildningen

För närvarande är 51 gymnasieskolor och 15 vuxenutbildningar certifierade i hela landet för VVS College. Runt 2 000 elever läser VVS- och Fastighetsprogrammet på en Branschcertifierad utbildning.

- Att kvalitetssäkra kompetensförsörjning till branschen är viktigt. Fråga alltid om skolan du samarbetar med är ett VVS College, avslutar Torbjörn Johansson.

Här kan du läsa mer om konceptet

Kontaktperson

Maila konceptchef Torbjörn Johansson