Hoppa till innehåll

Tryggare energibesparingar med ny auktorisation

Lönsamhet & företagande

04 december 2019

En ny auktorisation har lanserats inom teknisk förvaltning – energi. Det är EEF som står bakom auktorisationen och erbjuder nu Sveriges enda auktorisation för energieffektivisering. Den är framtagen för att säkerställa att energitjänster och energieffektiva produkter levereras till kunderna på ett tydligt sätt, med hög kvalitet och med klimatet och kundens bästa för ögonen.

Energieffektiviseringsföretagen, EEF, erbjuder nu Sveriges enda auktorisation för energieffektivisering. Den är framtagen för att säkerställa att energitjänster och energieffektiva produkter levereras till kunderna på ett tydligt sätt, med hög kvalitet och med klimatet och kundens bästa för ögonen; auktorisationen skapar trygghet för båda parter och säkerställer energieffektiva åtgärder. EEF lanserar nu nästa auktorisationsområde: Teknisk förvaltning – energi

Auktorisationen är skapad tillsammans med beställare i branschen med syfte att öka förtroendet för energieffektivisering och se till att fler lyckade energieffektiviseringsåtgärder blir genomförda. Den är uppdelad efter produkt- och tjänsteområde då energieffektivisering är ett brett ämne och företag har sedan 2017 haft möjlighet att bli auktoriserade inom Energikartläggning. Med stöd av Installatörsföretagen, via SBUF, har EEF nu tagit fram nästa område: Teknisk förvaltning – energi.

- Vi ser att det finns ett stort behov i branschen av att kunna koppla in energitänket i ledet tekniska förvaltare. Då kan industrier och fastigheter få till den energieffektivisering som så väl behövs för att vi ska klara klimatmålen; och det skulle också ge dem en lägre energiräkning och bättre inomhusmiljö, som en bonus. Genom att anlita tekniska förvaltare som är auktoriserade inom energieffektivisering kan man säkerställa att man får rätt kompetens på rätt plats - och känna en trygghet som kund, säger Hans Söderström, branschexpert på Installatörsföretagen.

Auktorisationen säkerställer att energifrågorna inte glöms bort i förvaltningen och området har valts för att bidra till energieffektivisering i befintliga byggnader och verksamheter. Mycket fokus ligger vanligtvis på nybyggnad, men det befintliga beståndet måste tas med i beräkningen om vi verkligen ska kunna påverka Sveriges energianvändning.

Det är onödigt att slösa med energi - och dyrt. Vi vet samtidigt att det är snårigt för kunderna att hitta rätt kompetens för att få till bra energieffektiviseringsåtgärder. EEF’s auktorisationen är skapad för att lösa detta och fungerar samtidigt som en trygghet i affären - för båda parter.

Energieffektiviseringsföretagen, EEF, är en branschorganisation med visionen att säkerställa ett förnybart energisystem i Sverige. Organisationen samlar entreprenörer, installatörer, konsulter och tillverkare som erbjuder energieffektivisering till fastigheter och industrier. EEF är ständigt närvarande i debatten och vill se bättre och tydligare lagar och regler inom energieffektivisering.