Hoppa till innehåll

Så kan du drabbas när Fora justerar pensionsunderlag

Arbetsgivarfrågor

03 december 2019

Det är alltid mest ekonomiskt att rapportera rätt uppgifter direkt till Fora. Otydlig inrapportering ger efterfakturering av kompletterande pensionspremier. Inom kort genomför Fora en justering av många företags redovisning av pensionsunderlag. Har du inte märkt upp dina medarbete med korrekt kollektivavtal kommer företaget att efterdebiteras och få betala ränta enligt reglerna.

I samtliga arbetaravtal Installatörsföretagen är part i, och som ni medlemsföretag omfattas av (beroende på er verksamhet) ingår en kompletterande premie till Avtalspension SN-LO. Det innebär att alla era anställda bör ha aktuellt kollektivavtal markerat i er löneredovisning till Fora.

Det vilar ett stort ansvar på företaget, som arbetsgivare, att hantera dessa kollektivavtalade pensioner och försäkringar korrekt.

Då de olika kollektivavtalen har olika intjänande av kompletterande pensioner är det viktigt att i Forarapporteringen nogsamt märka upp varje anställd med det kollektivavtal denne omfattas av. I de fall företaget anser att en anställd inte omfattas av något, eller annat, kollektivavtal kommer företaget få kontakta Fora för att hantera det.

Noggrannhet och tydlighet gäller även gentemot Collectum

Även i redovisningen av tjänstemännen till Collectum för delpensionspremier är det viktigt att informera om vilket tjänstemannaavtal som gäller för verksamheten den anställde ingår i, eller om någon tjänsteman inte omfattas exempelvis på grund av av annan pensionslösning. Detsamma gäller om företaget/koncernen omfattas av flera olika tjänstemannavtal.

Se mer information nedan.