Hoppa till innehåll

Tjäna mer genom att datalagra åt kunden

Data/Tele, Visa alla

15 november 2019

Genom serverhosting kan du hjälpa dina kunder att lagra, säkerhetskopiera och hantera data. Detta är inget nytt fenomen i sig, men flera möjligheter har nu öppnats upp. I vår rapport ”Dubbelt upp” kan du bland annat läsa om att det troligtvis kommer att bli en god affärsidé framöver. Vi beskriver även hur du kan nyttja data och därmed tjäna mer pengar.

I Installatörsföretagens rapport ”Dubbelt upp” nämns flera exempel på serverhosting-lösningar som redan finns idag. Exempelvis att du som installatör administrera passagesystemen från ditt kontor genom loggar och databaser för passagesystem. Ett annat exempel är lagring och bevakning av inspelat material från bevakningskameror som sparas på ett säkert sätt för framtida analys.

- Serverhosting är en trygghet för kunden då det externa företaget har ansvaret för servern och ser till att backup på databasen alltid finns, säger Fredrik Sjöberg, vd på Brand & Säkerhet i Helsingborg AB.

Med branschens teknikutveckling blir det också viktigare att en servicefirma har tillgång till aktuella ritningar och loggar över kundens anläggning. Detta för att firman på ett snabbt och effektivt sätt ska kunna underhålla anläggningen och felavhjälpa i tidigt skede. Även information om nyttjandegrad samt förslitning av vissa utbytesdelar kan generera förbyggande underhåll.

Ansvar för data

Vid all hantering av någon annans data är givetvis säkerhet och integritet av största vikt, därför är det viktigt att både säkerställa IT-säkerheten i egna system samt se till att ett avtal finns som reglerar hur dessa får användas. Extra viktigt då det är personuppgifter som hanteras, vilket innebär att det faller under Dataskyddsförordningen GDPR.

Framtida mervärden

En annan konsekvens som teknikutvecklingen och det uppkopplade samhället för med sig är att alla uppkopplade produkter genererar data. Dessa ska i sin tur lagras för framtida analys för optimering eller för att bevaka gränsvärden. Dessvärre har för få kunder kapacitet eller ens kunskap om hur man lagrar och hanterar data. Sådan data kan vara nyttjandegrad av vissa lokaler eller utrustning, temperaturnivåer, belysning, förbrukning av energi eller material samt inneklimatmätvärden som kan behövas för att utlösa larmnivåer eller generera påfyllnad, påkalla service eller justeringar.

Att dela data

All data som samlas in kan givetvis vara intressant för andra fastigheter med liknade förutsättningar eller om man delar miljöer eller resurser med en annan aktör. Yttertemperatur och väder vid en fastighet skulle därmed kunna delas till närliggande fastigheter som har samma behov för att effektivisera sin drift. Data skulle också kunna säljas eller delas till andra tjänsteföretag som utför tjänster i eller i närheten av fastigheten. Exempel på detta är städning, tömning av sopor, snöskottning, fastighetsskötsel med mera.

De delade tjänsterna kan initieras av sensorer i fastigheten på samma sätt som delade resurser kan, såsom parkeringsplatser, gemensamhetslokaler, tvättstugor samt övervakning och tillträdeskontroll till dessa. Dessa så kallade digitala fastighetstjänster är ett område som förväntas öka kraftigt de närmaste åren.