Hoppa till innehåll

Ny broschyr: regler kring kök och badrum

Om Installatörsföretagen

21 november 2019

Varje år sker vattenskador i Sverige för ca 10 miljarder kronor vilket motsvarar omkring 27 miljoner* per dag. En stor del av dessa går att undvika om bad och kök byggs och renoveras enligt de regelverk som finns – råd som nu sammanfattas i en ny broschyr.

Det är första gången någonsin som branschen ger ut en gemensam broschyr. Bakom initiativet står Installatörsföretagen, Byggkeramikrådet, GVK/Svensk Våtrumskontroll, Målarbranschens våtrumskontroll, Säker Vatten, Svensk Försäkring, Dina Försäkringar, Folksam, Gar-Bo, IF, Länsförsäkringar, Moderna försäkringar och Trygg Hansa.

- Broschyren sammanfattar enkelt de regler som finns kring nybyggnation och renovering av kök och badrum. Den är ett bra komplement till Installatörsföretagens ”Teknikhandbok VVS 2019”, för att uppnå ett lyckat resultat för både kund och entreprenör, säger Hans Söderström, Projektledare Bransch på Installatörsföretagen.

Fackmässigt utförande, branschregler och avvikelser

Både konsumenttjänstlagen och försäkringsbolagens villkor har krav på ett fackmässigt utförande. Det är särskilt viktigt när det gäller rördragning, tätskikt, värmegolv och andra anordningar med höga krav på utförande. Men frågan är när ett utförande är fackmässigt?

Förutom en rad handfasta råd innehåller broschyren en länksamling där mer information finns. Broschyren ”Vägen till ett lyckat arbete” är gratis och finns att ladda ner digitalt här

*Uppskattningen av skadekostnaden omfattar förutom försäkringsbolagens ersättningar även fastighetsägarnas kostnader så som självrisker och åldersavdrag. I summan ingår även kostnader för vattenskador inom stat, kommun och andra fastighetsägare som själva står för skadekostnaderna.

Ladda ner broschyren här

Ladda ner bilagan till "Vägen till ett lyckat arbete" här

Teknikhandboken finns att beställa från IN Förlag