Hoppa till innehåll

Mer än lön för mödan

Kollektivavtal, Visa alla

23 september 2019

Det är lätt att glömma bort att du som arbetsgivare tecknar värdefulla försäkringsskydd för dina anställda. Tänk på att informera dina anställda om de förmåner du också betalar för deras arbete, förutom lönen, de kollektivavtalade försäkringarna och tjänstepensionen.

Den 27 september varje år firas Tjänstepensionens dag. I samband med denna dag passar det bra att informera dina anställda om det fina försäkringsskyddet de har via anställningen. De värdefulla anställningsförmånerna gäller för både anställda arbetare och tjänstemän.

Uppmärksamma dina anställda på att de omfattas av ett bra försäkringsskydd och att ni som arbetsgivare, med anledning av anställningen, förutom lönen också betalar kompletterande tjänstepension för dem.

Som arbetsgivare betalar du ju inte "bara" lön som vederlag för det arbete era anställda utför utan också andra mycket värdefulla förmåner, som är mycket uppskattade när det gäller. Men annars är det lätt att som anställd glömma bort att arbetsgivaren också betalar in till de kollektivavtalade försäkringarna som kompletterar den allmänna pensionen och socialförsäkringarna. Påminn om att det ger dina anställda ett extra skydd och stöd vid olika situationer.

Det är du som arbetsgivare som ansvarar för att teckna och betala försäkringarna. Genom ett medlemskap i en arbetsgivarorganisation inom Svenskt Näringsliv är ditt företag vanligtvis bundet av ett kollektivavtal. I kollektivavtalet ingår skyldigheten att teckna kollektivavtalade försäkringar för de anställda. Samma skyldighet gäller för arbetsgivare som har slutit kollektivavtal med ett fackförbund, så kallade hängavtalsföretag.

Glöm inte de kompletterande pensionspremierna/delpensionen som är specifika för de olika kollektivavtalen och som ni som medlemsföretag i Installatörsföretagen betalar in extra för era anställdas bästa.

Hos Finfa (Svenskt Näringslivs Försäkringsinformation för dig som arbetsgivare) hittar du massor av bra hjälp för att informera dina anställda. Detta är kostnadsfritt för dig som medlem i Installatörsföretagen.