Hoppa till innehåll

Glöm inte bort den psykosociala arbetsmiljön

30 september 2019

Arbetsmiljö förknippas ofta med den fysiska arbetsmiljön, särskilt inom bygg- och installationssektorn. Den psykosociala arbetsmiljön, som ofta påverkar tjänstemän mest, glöms ibland bort. Detta vill vi ändra på.

Snart är det dags för den europeiska arbetsmiljöveckan, som startar den 21 oktober. Ta då chansen och prata om ditt företags psykosociala arbetsmiljö. Vi, tillsammans med Tjänstemannafacken, har tagit fram ett utbildningsmaterial som riktar sig till chefer och tjänstemän som handlar om den psykosociala arbetsmiljön.

Med målet att få igång samtal om den psykosociala arbetsmiljön på den egna arbetsplatsen har vi, tillsammans med Tjänstemannafacken, tagit fram ett utbildningsmaterial för dig att använda. Utbildningsmaterialet riktar sig till chefer och tjänstemän och består av en presentation med tio bilder tillsammans med ett handledarmanus. Vi räknar med att utbildningen kommer ta ca 40-45 minuter att genomföra.

Utbildningen görs med fördel under den europeiska arbetsmiljöveckan som inträffar den 21-25 oktober. Med möjlighet till uppföljningsmöte vid senare tillfälle.

- Vi är glada över möjligheten att lyfta frågor som stress och arbetsbelastning men även positiva faktorer när det gäller chefer och tjänstemäns arbetsmiljö. En god arbetsmiljö är avgörande både för arbetstagarnas hälsa och företagens ekonomi, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.

Parterna har tagit fram ett utbildningsmaterial där målet är att få igång samtal kring den psykosociala arbetsmiljön på den egna arbetsplatsen. Förebyggande arbetsmiljöarbete har i flera studier visat på positiva effekter.

Satsningen uppmärksammas under den europeiska arbetsmiljöveckan som infaller vecka 43. Följande arbetsgivarföreningar och fackförbund medverkar i satsningen: Installatörsföretagen, Glasbranschföreningen, Ledarna, Maskinentreprenörerna, Måleriföretagen, Plåt & Ventföretagen, Sveriges Ingenjörer och Unionen.