Hoppa till innehåll

Installationsstandarden översatt till svenska

Data/Tele, Visa alla

24 september 2019

Nu är den europeiska installationsstandarden för fastighetsnät SS-EN 50174–1 och-2 översatta till svenska. Dessa gavs ut i början av året som svensk standard men som alltid tidigare har dessa varit skrivna på engelska men med en framsida på svenska. Nu kommer den för första gången att finnas tillgänglig även med svenskt innehåll.

Vi tror att språket har gjort det komplicerat att läsa och förstå dessa, därför har nyttjandet inte varit så frekvent som det bör. Dessa standarder föreskrivs ofta i upphandlingar men det är samtidigt väldigt få som har läst och förstått innebörden av dess standarder.

Genom att översätta dem underlättar vi nyttjandet och förståelsen. Därför har en arbetsgrupp, ur SEK:s standardiseringskommitté TK 215 bestående av både tillverkare, distributörer, utbildare och Installatörföretagen arbetat fram denna översättning. I nästa steg kommer en handbok att tas fram som innehåller kommentarer och tolkningar till standarden, vilket ytterligare ska underlätta att förstår och nyttja standarden. I och med detta blir standarden mer komplett och anger hur installation av en fastighets kompletta kommunikationsbehov ska ske. Detta möjliggör helt andra funktioner än vad som tidigare varit möjligt exempelvis strömförsörjning av utrustningar via fastighetsnätet samt inkoppling av larm, styrsystem och andra fastighetsfunktioner.

Allt eftersom kommunikationsbehovet i fastigheter ökar blir infrastrukturen i form av fastighetsnätet allt viktigare. Det är därför viktigt att det från början designas, konstrueras och installeras samt underhålls på rätt sätt för att få en driftsäkert och pålitlig kommunikationsinfrastruktur i byggnaden.

Standarden och handboken kommer att ges ut av SEK runt årsskiftet samt finnas tillgänglig på IN Förlag