Hoppa till innehåll

Köpa ny servicebil? Passa på innan årsskiftet

Medlemsförmåner

16 september 2019

Vid årsskiftet införs ännu tuffare krav kring Bonus-Malus, skattesystemet för bilar. Enligt beräkningar kan fordonsskatten höjas med genomsnitt 30 % under tre år för servicebilar/lätta lastbilar.

Regeringen har meddelat att den nya testmetoden för nya bilar, WLTP, införs i Bonus-malussystemet från årsskiftet. Dock med en viss justering. Den nya höjningen gäller för fordon som registreras från årsskiftet och ger förhöjd skatt i tre år framåt. Därefter går den ner till normal nivå igen.

Fordonsskatten beräknas på bilens utsläpp av koldioxid och beskattningen slår hårdast mot tunga, fyrhjulsdrivna bilar med starka motorer. Skattereglerna gäller för personbilar klass I och II (husbilar), lätta lastbilar och lätta bussar.

- En kraftig fordonsskattehöjning kommer att slå hårt mot framför allt lätta lastbilar, där också utbudet när det gäller klimatbonusbilar är begränsat. Detta slår speciellt hårt mot många småföretagare som är beroende av sina transportfordon, säger Mattias Bergman, vd på BIL Sweden i ett pressmeddelande.

Läs mer