Hoppa till innehåll

Datainspektionen hinner inte med kamerabevakningsärenden

Aktuellt, Visa alla

23 september 2019

Kamerabevakningslagen trädde i kraft i augusti 2018 för att öka möjligheten att bedriva kamerabevakning på offentlig plats. Dock har tillsynsmyndigheten Datainspektionen svårt att hinna med tillsynsarbetet, rapporterar SVT. Regeringen har dock lämnat glädjande besked och föreslår 14 miljoner kronor i ökade anslag i sin budgetproposition.

Datainspektionens kamerabevakningsenhet består idag av fem personer som hanterar landets samtliga klagomål och ärenden gällande kamerabevakning.

Tidigare var det den lokala Länsstyrelsen på orten som utfärdade tillstånd till kamerabevakning, som bland annat myndigheter och vissa typer av företag behöver. Nya lagen har visserligen gjort att färre behöver ansöka om tillstånd, men sedan lagen trädde i kraft är det endast Datainspektionen som gör det.

- Handläggningstiden som den ser ut nu är närmare 10 månader. Det är klart att när man har ett reellt behov av att få kamerabevaka i brottsförebyggande syfte, att då få vänta i uppemot ett år på att få tillstånd utmanar ju rättssäkerheten, menar Karin Lönnheden, stabschef på Datainspektionen, till SVT.

SVT rapporterar att det ligger drygt 400 tillståndsärenden på vänt och att tillsyn uteblir på grund av resursbrist. Datainspektionen har sen 2017 begärt omkring 20 miljoner kronor från regeringen för att bli 19 personer mot dagens fem på kamerabevakningsenheten. Regeringen svarar och föreslår i sin budgetproposition att Datainspektionen ska få 14 miljoner kronor i ökade anslag, bland annat för att hantera det omfattande uppdraget att besluta om tillstånd för och utöva tillsyn över kamerabevakning.

- Det har gjorts en viss förstärkning när det gäller kamerabevakning. Men det är ungefär en fjärdedel av de verkliga behoven. I praktiken så har det blivit mycket lättare att kamerabevaka och integritetsskyddet har inte förstärkts, utan tvärtom, det har blivit svagare, sade Karin Lönnheden till SVT innan man kände till de ökat anslagen i budgetpropositionen.