Hoppa till innehåll

Koppla bort jobbet under semestern

Arbetsgivarfrågor

08 juli 2019

9 av 10 chefer jobbar på semestern. Chefer jobbar över allt oftare och har dessutom svårt att koppla av på sin lediga tid, skriver Dagens industri. "De som inte kan dra gränsen mellan arbetsliv och fritid på sikt kan drabbas av utmattningssymptom som exempelvis sömn- och koncentrationssvårigheter".

92 procent, eller nio av tio chefer, jobbar under sin semester. De alarmerande siffrorna kommer från en undersökning bland drygt 1 700 ledare som branschorganisationen Ledarna har gjort. Endast 27 procent känner sig helt lediga efter arbetstid och en majoritet av de tillfrågade jobbar minst ett par gånger i veckan på ledig tid.

Den bakomliggande orsaken tycks vara den oklara gränsdragningen mellan arbetstid och fritid, stressen av att ständigt vara uppkopplad via mejl och sociala medier. En annan orsak är hög arbetsbelastning på grund av ledningens krav och att försöka få ihop livspusslet.

Nu larmar hälsoforskaren Magdalena Stadin, som forskar om digital stress i arbetslivet, för att de som inte kan dra gränsen mellan arbetsliv och fritid på sikt kan drabbas av utmattningssymptom som exempelvis sömn- och koncentrationssvårigheter, skriver Dagens Industi.

Läs artikeln från Dagens Industri i sin helhet