Hoppa till innehåll

Stort intresse att rekrytera blivande elektriker från andra branscher

Utbildning

23 april 2019

Nästan alla elteknikföretag säger att det är svårt att hitta nya medarbetare. Samtidigt ser många företag möjligheten att handplocka sin nästa elektriker från en annan bransch och utbilda personen inom ramen för en anställning. Redan en vecka efter att anmälan till företagslärling öppnade till höstens start av installationselektriker var 7 av 16 platser fyllda.

Vill du veta mer om varför företagslärling är ett smart sätt att rekrytera? Se kortfilmen ovan (under två minuter lång), där Categori Data berättar om varför de har anställt en företagslärling.

Ett av de företag som redan sett möjligheten med att anställa en företagslärling är Categori Data.

- Varför ska vi ta av varandra och utarma varandra och branschen? Det är bättre att få in nytt folk som vill göra det här, säger Christer Ferm verkställande direktör för Categori Data.

Det är just den möjligheten som företagslärling ger – att kunna handplocka en person som företaget anser har förutsättningarna för att bli en duktig elektriker. Genom att kombinera praktik på arbetsplatsen med kurser vid INSU i Katrineholm är företagslärlingen efter två år redo att stiga in som förstaårsmontör.

Först till kvarn får möjligheten

I september 2019 börjar nästa omgång företagslärlingar med inriktning installationselektriker. Antagningen sker löpande och hittills har vi antagit sju personer – alla killar. Av de 16 platserna är hälften reserverade för anställning av tjejer.

- Nästan hälften av de som i fjol sökte anställning som företagslärling var tjejer. Det är företagen som behöver våga gå från ord till handling och faktiskt erbjuda tjejer möjligheten, säger Anna Byström som är projektledare för att upplägget med företagslärlingsutbildning.

Vår rekryteringskampanj förenklar din rekrytering

Under april kör Installatörsföretagen en rikstäckande kampanj för att nå de som vill yrkesväxla till elektriker genom att anställas som företagslärlingar. Alla medlemsföretag i Installatörsföretagen kan få ta del av sökande på de orter företaget har verksamhet.

Vill du veta mer?

Vi har samlat all information du behöver för att få tillgång till sökande eller ansöka om en plats för någon du redan känner. Du hittar informationen här.