Hoppa till innehåll

Klimatsatsningar riskerar att gå om intet när ingen kan göra jobbet

Om Installatörsföretagen

10 april 2019

Regeringen satsar drygt två miljarder kronor på klimatet i sin vårbudget, det här välkomnar vi på Installatörsföretagen. Men vem ska göra jobbet när branschen redan har stor brist på utbildad arbetskraft? Idag belyser Dagens Nyheter just detta, där även Installatörsföretagens vd uttalar sig.

Cirka två miljarder lägger regeringen på klimatet i den vårändringsbudget* som presenteras idag, den 10 april. Elbilsladdning, solceller och nattåg till Europa är några exempel på områden som får tillskott i kassan.

De största satsningarna är de 300 miljoner som ska gå till ett utvecklat solcellsstöd och 750 miljoner kronor som ska användas till reformen Klimatklivet. Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Kompetensbristen är ett faktum

Installatörsföretagen välkomnar regeringens satsningar på klimatet, men varnar samtidigt för att det behövs en kraftig ökning av personal för att möta branschens explosionsartade utveckling. Under de kommande åren bedömer vi att branschen kommer att behöva rekrytera cirka 28 000 personer i form av elektriker, installatörer och ingenjörer.

- Enligt Installatörsföretagens bedömningar är det omedelbara rekryteringsbehovet 17 500 personer, hela 28 000 personer fram till år 2023 och sannolikt ännu större på sikt, säger Ola Månsson vd på Installatörsföretagen.

- Och vi som jobbar inom den här branschen behöver se till att det blir roligt och attraktivt att arbeta hos oss. Vi ser också att vi behöver jobba med att få in fler kvinnor i branschen, fortsätter han.

Fler vägar in i arbetet

Installatörsföretagen har en tät kontakt med regeringen och efterfrågar fler utbildningsvägar för installatörer samt möjlighet för personer som vill byta yrke att kunna göra det på ett smidigt sätt.

Läs mer


*Vårändringsbudgeten bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.