Hoppa till innehåll

Arbeta förebyggande mot arbetsplatsolyckor

Arbetsmiljö

11 februari 2019

Det har varit en mörk start på året. Nio personer har mist sitt liv i arbetsrelaterade olyckor i Sverige, varav en var elektriker. Tillsammans måste vi arbeta proaktivt och se till att det som inte får hända ändå sker. Här finner du information om hur du kan agera om olyckan ändå är framme.

Det har skrivits en del om att andelen dödsolyckor i Sverige har ökat den senaste tiden. Nio personer har mist livet och flera har skadats svårt redan i år. Svåra olyckor, sjukdomsfall och andra kriser händer dock väldigt sällan, men när det sker kommer det plötsligt och oförutsett. Magnus Persson, Arbetsmiljöexpert på Installatörsföretagen menar att även om företaget har fungerande rutiner kan man inte vara nog förberedd.

- Även om man redan har rutiner för krishantering kan man alltid bli bättre. När olyckan väl är framme är det viktigt att företaget eller organisationen är väl förberedd. Prevent har tagit fram ett bra material som kan vara till god hjälp.

Prevent är en myndighet som förmedlar kunskaper helt kostnadsfritt och som hjälper dig som företagare att förbättra arbetsmiljön, materialet som Magnus Persson hänvisar till hittar du här.

- Det är också bra att öva på de här situationerna regelbundet så att medarbetarna och företaget vet hur man bör agera om olyckan är framme, avslutar Magnus.

Vill du fördjupa dig inom ämnet krisberedskap kan du läsa MSBs publikation ”Öva krishantering”.