Hoppa till innehåll

Tekniska installationer får större fokus i Future City

Utbildning

16 januari 2019

Installatörsföretagen går in som medarrangör i skolsatsningen Future City, en tävling som riktar sig till elever i årskurs 6 till 9. Syftet är att visa möjligheterna med branschen för tekniska installationer för elever i högstadiet och förhoppningsvis få dem att kunna tänka sig att jobba i branschen i framtiden.

I Future City tar sig elever i årskurs 6 till 9 på sig rollen som framtidens samhällsbyggare. Tävlingen Future City ska öka nyfikenheten och kunskapen kring teknik och yrken inom samhällsbyggnad samt att skapa intresse för en hållbar samhällsutveckling.

- För våra medlemsföretag är kompetensbrist en av de största utmaningarna just nu. För att säkerställa att vi får in fler nya medarbetare i vår bransch behöver vi få fler unga att söka till våra program på gymnasiet. Future City är ett fantastiskt redskap för att uppmärksamma elever i mellan- och högstadiet på vad branschen för tekniska installationer faktiskt är med och bidrar till, säger Ola Månsson, VD på Installatörsföretagen.

- Normer bildas i tidig ålder och därför är det viktigt att fånga barns intresse för teknik och samhällsutveckling så tidigt som möjligt. Vi behöver visa att det finns många yrkesroller och att branschen är för alla. Detta blir en del av vår långsiktiga satsning på kompetensförsörjning, säger Amanda Rafter Ekenman, expert inom kompetensförsörjningsfrågor på Installatörsföretagen.

För att lösa uppgifterna i i Future City använder sig eleverna av kunskap från flera ämnen som teknik, NO, SO, bild och svenska. Det finns tre olika tävlingskategorier: Bygg en framtidstad i Minecraft, skriva en uppsats och bygga en modell på en framtidstad. Eleverna väljer själva hur många kategorier de vill medverka i.

- Vi är glada att Installatörsföretagen går in som medarrangör i Future City. Branschen kommer så naturligt in när man funderar på framtidens hållbara stad. Många av elevernas idéer handlar ofta om olika energilösningar och smarta system. Vi har sett alltifrån parkbänkar som värms upp på vintern, solcellsladdad gatubelysning som svävar fritt, gatstenar som tar vara på rörelseenergin hos gående bland mycket annat, säger Elin Kebert, projektledare för Future City och branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.

Installatörsföretagen kommer från och med nu ingå i Future Citys styrgrupp och sitta med i juryn.

Läs mer här.