Hoppa till innehåll

Ett år kvar till de nya regionala föreningarna är på plats

Medlemskap, Visa alla

14 januari 2019

Vid årsskiftet 2019/2020 ska de nya regionala föreningarna inom Installatörsföretagen vara på plats och det blir även obligatoriskt att vara medlem i en sådan. Enligt vår medlemsundersökning är den lokala närvaron och de lokala medlemsaktiviteterna det som uppskattas allra mest. En förutsättning för att det ska lyckas är att det finns en stark regional förankring och ett stort lokalt engagemang.

Vid årsskiftet 2019/2020 ska de nya regionala föreningarna inom Installatörsföretagen vara på plats. Ditt företag blir då, som en del av medlemskapet i Installatörsföretagen, medlem i en gemensam regional el- och VVS-förening inom Installatörsföretagen, och kommer bland annat kunna ta del av olika lokala medlemsaktiviteter och nätverk.

Enligt Installatörsföretagens medlemundersökning anser våra medlemmar att den lokala närvaron och de lokala medlemsaktiviteterna det som uppskattas allra mest. En förutsättning är att det finns en stark regional förankring och ett stort lokalt engagemang genom aktiva regionala föreningar.

Vägen hit

I samband med samgåendet av huvudföreningarna beslutades det att en gemensam regional föreningsstruktur skulle arbetas fram, och att ett medlemskap i en regional förening skulle ingå som en del av medlemskapet i Installatörsföretagen från och med 2020.

Arbetet med att ta fram ett förslag till ny regional föreningsstruktur har bedrivits i de nuvarande föreningarna inom el och VVS. Styrgruppen har bestått av ordförandena från de nuvarande föreningarna som har träffats fyra gånger för att diskutera och fatta beslut om inriktning samt framdrift. Den 9 oktober 2018 beslöt ordförandena att lägga fram ett förslag om ny regional föreningsstruktur till Installatörsföretagens huvudstyrelse för beslut.

Huvudstyrelsens beslut kring de regionala föreningarna

I december 2018 fattade Installatörsföretagens huvudstyrelse beslut om hur den regionala föreningsstrukturen ska se ut från 2020. I korthet bildas det elva regionala föreningar som geografiskt sett täcker hela landet, från norr till söder.

Från och med 2020 blir det obligatoriskt med ett medlemskap i en regional förening för Installatörsföretagens medlemmar. Företaget blir då normalt medlem i den regionala förening vars region företaget eller filialen har sitt säte.

Varje regional förening är kopplad till huvudföreningen via sina stadgar. De regionala föreningarna kommer självständigt bygga upp, forma och driva sin verksamhet utifrån de gemensamt framtagna stadgarna, samt besluta om medlemsavgift. Det finns stora möjligheter för respektive regional förening att forma sin verksamhet utifrån de förutsättningar, önskemål och olikheter som kan finns inom respektive region.

Vägen framåt

Under våren 2019 ska de nuvarande 27 el- och VVS-föreningarna, på sina respektive årsmöten, fatta beslut om samgående med sina systerföreningar. I de fall där det inte finns någon systerförening att gå samman med, ska föreningen besluta om att öppna upp för nya medlemmar.

Vid extra årsmöten under hösten 2019 ska de 27 föreningarna bekräfta beslutet om samgående samt välja styrelse för de nya regionala föreningarna . Därefter följer en mängd praktiska åtgärder såsom genomförande av föreningarnas samgåenden, införande av gemensamma avgiftsmodeller, beslut om medlemsavgift, hopslagning av ekonomier etcetera.