Hoppa till innehåll

Sveriges första riktiga 5G-nät invigt

Data/Tele

12 december 2018

Det har byggts upp flera testnät för 5G på senare år, men KTH blir först med ett nät som bygger på standardiserad teknik som i fortsättningen kommer att användas i Ericssons nät över hela världen.

Nyligen invigdes Sveriges första riktiga 5G nät på KTH campus i Stockholm. Den nya 5G masten som slogs på i morse kommer att täcka hela campusområdet, plus eventuellt lite till runt omkring. Telias vd och koncernchef Johan Dennelind, Ericssons vd Börje Ekholm och professor Jan Gulliksen, vicerektor för digitalisering på KTH, var den trio som fick trycka på knappen under det som kallades en historisk dag. Prins Daniel vara den som fick ta emot det första videosamtalet via 5g.

Fakta: Till skillnad från 4G är 5G mer renodlat för mobilt bredband. Datatrafiken blir mycket snabbare och näten klarar fler samtidiga uppkopplingar. Den nya tekniken kommer att få nya användningsområden inom bland annat industri, sjukvård.och IoT 5G kommer också att avlasta dagens 4G-nät som tyngs av en ständigt ökande datatrafik mängder.

I slutet av 2024 väntas det finnas 1,5 miljarder 5G-abonnemang. Tillväxten av 5G beräknas därmed gå fortare än vad tillväxten av 4G gjorde.