”I princip omöjligt att byta karriär”

27 juni 2017
Installatörsföretagen anser att urvalskriterierna till vuxenutbildning måste ses över så att de tydligare inkluderar personer som vill yrkesväxla under sitt arbetsliv. Regeringens initiativ att tillsätta en utredning som ska undersöka behovet av förändringar välkomnas därför av Installatörsföretagen, men förmodligen också av personer som Anders Wolme (bilden). Han vill yrkesväxla, men känner sig ”låst.

– Min plan är att skola om mig till elektriker, det vill säga läsa in ett vuxenutbildningsprogram för att få börja arbeta som elektriker. Sedan, när erfarenheten finns, vill jag ansöka om allmän behörighet och starta eget här i kommunen, säger han.

Han är redan högskoleutbildad, och får därför inte utbildningen bekostad av sin hemkommun.

Anders Wolme tycker dessutom att det är svårt att hitta information om hur man ansöker, vilka skolor som finns och om hur samarbetet med kommunen fungerar. Här behövs en övergripande ansökningsportal.

– Ett annat problem är at de studievägledare jag talat med inte heller riktigt vet vad som gäller, och då kan de inte ge råd om hur man kan gå till väga.

Han menar att det borde ligga i kommunens intresse att bistå utbildning till en bransch ”som skriker efter arbetskraft”. Han vill även att kommunernas monopol på beslut om vilka som kan läsa till yrkesutbildningar tas bort.

– Jag känner mig låst. Så här borde det inte vara, säger han.

Så många som 1,8 miljoner svenskar funderar på att byta jobb, enligt TRR Trygghetsrådet. Men det är svårt att byta till ett icke-akademiskt jobb senare i livet. Varför det är så är ett av diskussionsämnena på Installatörsföretagens seminarium i Almedalen.

Du kommer få höra företagare, forskare, branschrepresentanter och politiker diskutera vilka hinder som behöver övervinnas och vilken samhällsnytta som kan uppnås om vi gör det enklare att skola om sig och byta yrkeskarriär mitt i livet.

När: Tisdag 5 juli, kl 14.00-15.00
Arrangör: Installatörföretagen
Plats: Samhällsbyggararenan, M/S Blue Charm, Visby Hamn

Du kan också följa seminariet i direktsändning på www.eio.se och www.vvsforetagen.se.