Almedalen - så blir det lättare att byta karriär under arbetslivet

04 juli 2017
Så många som 1,8 miljoner svenskar funderar på att byta jobb enligt TRR Trygghetsrådet. Men det är svårt att byta bana, särskilt om du önskar ett icke-akademiskt jobb senare i livet. För de branscher som skriker efter kompetens är detta ett problem. Viljan och behovet finns - varför går det inte? Vi sände live från Visby, här kan du se inspelningen.

Flera branscher signalerar att det är svårt att utbilda sig till ett icke-akademiskt yrke senare i livet. En lärare som funderar på att bli exempelvis elektriker får det väldigt svårt att gå den utbildning som krävs. För installatörsbranschen är detta mycket allvarligt i en tid där våra företag skriker efter kompetens. 

En förklaring är att Arbetsförmedlingens insatser framförallt har riktats till grupper som står långt från arbetsmarknaden. Ett annat problem som hindrar människor att utbilda eller omskola sig senare i livet är att det är både svårt och krångligt att hitta i vuxenutbildningsdjungeln – jämfört med att hitta rätt bland akademiska studier.

I ett arbetsliv som ser ut att bli allt längre måste det vara möjligt att enkelt kunna skola om sig, särskilt till de yrken som har akut brist på arbetskraft.

Vilka hinder behöver övervinnas och vilken samhällsnytta uppnår vi om vi gör det enklare att byta yrkeskarriär mitt i livet?

Se det inspelade saminariet som direktsändes från Almedalen :

 

 Deltog i seminariet gjorde bland andra:

  • Jens Albrektsson, Installatörsföretagen
  • Nils Karlson, Ratio
  • Liselott Gustafsson, Gustafssons Rör
  • Martin Klepke, Ledarskribent, Arbetet
  • Peter Hellberg, vice ordförande i Unionen och i TCO

 

Läs mer om vad vi gör i Almedalen här.